Nieuwbouw villa Emmalaan

Van een tuin aan de Rijksstraatweg in Haren, direct aan de rand van het winkelgebied, is het achterste deel afgesplitst. Deze bouwkavel ligt precies in de bocht, op het eind van de Emmalaan, komend vanaf de A28. Een toplocatie. De tuin is omzoomd door eeuwenoude bomen. De opdrachtgevers wensten op de kavel een ruime villa en weinig tuin. De ontsluiting van de kavel geschiedt via een strook openbaar groen, waardoor de afstand tot de weg prima is.

De kavel ligt in het beschermd dorpsgezicht van Haren dat voor de gehele Rijksstraatweg geldt. Omdat deze kavel een afgescheiden deel is van de tuin aan de Rijksstraatweg gelden de voorschriften van het beschermd dorpsgezicht. Dat stelde bijzondere eisen aan de architectuur. De Emmalaan zelf is niet beschermd, maar de woonhuizen aldaar zijn bijna zonder uitzondering van hoge kwaliteit. De gemiddelde leeftijd is van de eerste helft van de twintigste eeuw. De opdrachtgevers wensten aanpassing aan in zijn omgeving. Na overleg is gekozen voor een traditionele architectuur met veel baksteen en kappen met grote overstekken.

De villa kent verschillende bouwvolumes. Een tweelaagse hoge rug evenwijdig aan de achter grens is de basis van het ontwerp. Daar tegenaan zijn kleinere volumes geplaatst. Prominent naar voren ligt de woonkamer met een hoge kap. Deze kap loopt door over een terras dat wordt begrensd door tuinmuren en twee vrijstaande zuilen. Aan de rechterzijde loopt dit volume uit ter plaatse van de keuken. Daar is het plat afgedekt waardoor een dakterras is gecreëerd. Aan de rechterzijde bevindt zich de entree en de garage in een apart gebouwdeel met kap.