Vagron Conveyer

De afvalverwerking Regio Centraal Groningen (ARCG) en de Vagron hebben in onderlinge samenwerking diverse locaties gebouwd, uitgebreid en gemoderniseerd. Team 4 Architecten heeft daaraan bijgedragen. In Groningen is geadviseerd in de totaalcompositie van het terrein, in de uitbreiding van het kantoor en de entreepartij, het ontwerp van twee bijzondere buitentrappen en bij de ontwikkeling van een transportbaan door de lucht.

De bijzondere buitentrap die is afgebeeld, het zogenaamde “Spektakel van staketsels”, is gemaakt om bezoekers naar boven te geleiden aan het begin van hun rondgang door het bedrijf. De trap is erg lang en de vermoeidheid zal dus tijdens de beklimming toenemen. Daarom zijn de trappen naar boven toe steeds korter en de rustplateaus dichter bij elkaar. De trap wordt ook steeds smaller en is dus perspectivisch verlengd. De trap lijkt dus langer dan hij is, de trappen worden steeds korter, de bezoeker wordt minder moe dan hij zou denken. De bezoeker voelt zich fit!

De schuin geplaatste staven die de trap ondersteunen, het spektakel van staketsels, maakt de entree van de rondgang extra feestelijk. Het tweede gebouw heeft eveneens een buitentap met vergelijkbaar motief.