Transformatie Zwarte Doos


Het voormalige kantoorgebouw van de Sociale Dienst de “Zwarte Doos” is een begrip in Groningen. De leegstaande kantoorruimte gaat getransformeerd worden naar een woongebouw waarmee de levendigheid op deze plek in de stad een nieuwe impuls krijgt. In de afgelopen periode zijn de mogelijkheden voor een tweede bestemming onderzocht en dat heeft geresulteerd in een ontwerp met circa 180 appartementen en commerciële ruimte in de plint aan de Eendrachtskade. Grenzend aan het centrum en met uitzicht tot ver buiten de stad wordt dit een unieke plek om te wonen.

Er zijn verschillende woningtypes bedacht, variërend van studio’s tot aan twee- en driekamer appartementen en dubbelhoge loftwoningen op de hoogste verdiepingen. De originele structuur van het gebouw kent traditionele kantoormaten en is voor invulling met appartementen te ondiep. Om het woonoppervlak te kunnen vergroten worden erkers aan de gevel gehangen: een uitbouw voor elke woning waarbij het uitzicht prachtig ingelijst wordt. Het dak hiervan doet tegelijkertijd dienst als balkon voor de woning erboven. Door de erkers op elke verdieping ten opzichte van elkaar te verschuiven wordt er beschutting en privacy gecreëerd, met name aangenaam op de hogere verdiepingen.

De Zwarte Doos is een ontwerp van Van Linge & Kleinjan uit 1976. De oorspronkelijke gevelelementen van zwart grindbeton worden straks verwijderd maar komen terug in gepolijste vorm in de gevel van de eerste vier verdiepingen die de plint vormen. Dit is één van de zichtbare onderdelen van de ambitie om zoveel mogelijk materialen circulair te verwerken.

Met de transformatie krijgt het gebouw niet alleen een nieuwe eigentijdse uitstraling in de skyline van de stad, ook wil het kwaliteit toevoegen aan de directe omgeving. Er wordt nadrukkelijk aansluiting gezocht op straatniveau, zodat het hoge gebouw zich beter hecht op de plek zelf. Door de plint van het gebouw in dezelfde lijn te plaatsen van de naastliggende bebouwing ontstaat er een meer evenwichtig straatbeeld. Door meer ingangen te maken opent het gebouw zich naar de buurt, een waarborg voor meer levendigheid en contact met de omgeving. De kwaliteit van de openbare ruimte aan de voorzijde en het parkeerdek aan de achterzijde zijn van belang voor het succes van de transformatie.