Welkom
In het kader van de aardbevingsbestendige opgave krijgt de Togtemaarschool in Bedum een nieuw gebouw, ter vervanging van de huidige school. Met de nieuwbouw is de school klaar voor de toekomst. Het gebouw kan groei en krimp van aantal leerlingen opvangen. Op de verdiepingen zijn zelfs alle lokalen koppelbaar en tot één ruimte te maken zodat er flexibel gewerkt kan worden met verschillende groepen. Zo kan de school in de toekomst beter invulling gaan geven aan het gepersonaliseerd leren. Ook zijn delen van het gebouw mogelijk verhuurbaar aan derden terwijl de kleinere school gewoon een gezellige school blijft met de nodige eigen voorzieningen.

Het ontwerp kenmerkt zich door een hoekvorm, met de lokalen aan de buitenzijde en de open ruimte aan de binnenzijde. De vorm omarmt het zonnige schoolplein en maakt dat er open zicht is over de hoek aan De Vlijt en de Bazuinslaan. Het plein vormt samen met de ontmoetingsruimte en verdiepte speellokaal het hart van de Togtemaarschool. Het adres richt zich zowel op De Vlijt als hoofdweg, als ook richting het historische centrum van Bedum. De verdieping ligt een aantal meters terug ten opzicht van de begane grond. Hierdoor oogt de massa van het gebouw kleiner en past het goed in de bebouwing van de omgeving.

Daily mile
Elke dag een rondje om de school rennen! Gezond bewegen en plezier, dat is wat de school graag wil uitstralen. Over het plein en dwars door het gebouw heen loopt de ‘daily mile’,  een gekleurde baan waar de kinderen op een speelse manier de dag beginnen. Op het plein wordt door de school gewerkt met de ideeën van ‘schoolplein 14’.

Inspiratie
Geïnspireerd op de Bedumer architect Albert Wiersema (1895-1966) is de detaillering van de gevel uitgewerkt. Ronde hoeken, horizontale belijning en verschillende metselverbanden verwijzen naar de Amsterdamse School stijl van zijn werk in de buurt. De luifel rondom de school op beide verdiepingen biedt zonwering en maakt plekken buiten waar je droog en in de schaduw kan zitten. Vanuit elk lokaal kan je rechtstreeks naar buiten zodat bij mooi weer het plein ook ingezet kan worden bij het onderwijs. En op de verdieping zijn er twee grote dakterrassen voor de leerlingen en het team.

Aardbevingsbestendige opgave
De nieuwe Togtemaarschool voldoet met een eenvoudige concept aan de principes van aardbevingsbestendig bouwen. Regelmatigheid in hoogte en de symmetrie in de plattegrond zijn de basis voor dit integrale ontwerp zodat er verhoudingsgewijs weinig specifieke maatregelen nodig zijn. De hoofddraagconstructie is een betonskelet waarbij de vloeren van begane grond, verdieping en dak worden gebruikt als schijf om de horizontale belasting via de verticale seismische verbanden af te voeren.

De uitwerking van de hoofdopzet in beton biedt het gebouw het nodige comfort op energetisch gebied. De Togtemaarschool is een compact gebouw met een lage energierekening, mede bepaald door de inzet van het beton. Samen met de hoogwaardige isolatieschil is de warmte-accumulatie van het gebouw goed geregeld en het energieverlies minimaal (volgens uitgangspunten BENG). Het lage dak is een groen dak waarop de kinderen uitzicht hebben vanuit het lokaal en het hoge dak is bedekt met zonnepanelen. Alle gekozen materialen zijn robuust en onderhoudsarm.

 

De impressies van de Togtemaarschool zijn gemaakt door Arjen Wierenga, achterneef van de Bedumer architect Albert Wiersema. Arjen doet zijn stage voor visualisatie en media bij TEAM 4 Architecten.