Stadhuis Zwolle

Het Stadhuis van Zwolle staat midden in het centrum van Zwolle. Het bestaat uit een aantal zeer oude Rijksmonumenten en een nieuw gedeelte uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De nieuwbouw was het resultaat van een prijsvraag die gewonnen werd door de Nederlandse architect Konijnenburg die woonachtig was in Parijs. Hij ontwierp zoals het in die tijd veel meer voorkwam: met bruin, oranje, paars, donker en veel details. Dertig jaar later voldeed het kantoor echter niet meer aan de klimaatwensen, de ICT-voorzieningen waren verouderd en ook de kantoorindeling was niet flexibel genoeg. De vloerbedekking, de wandbekleding en de plafonds waren aan vernieuwing toe. En ook de brandweer had ernstige kritiek op de veiligheid. Konijnenburg paste die stijl destijds heel zuiver toe en daarom is bij de renovatie gekozen voor het behoud van zoveel mogelijk karakteristieke elementen uit die tijd. Naast het behoud van het goede hebben we ook verbeteringen aangebracht.

Sluiten

Kunstwerk

De renovatie was divers. Op de begane grond is de openbare route door het gebouw veranderd, waar trouwerijen profijt van hebben. De hoofdentree is verplaatst, waardoor men nu veel majestueuzer binnen komt, in het hoge gedeelte van de hal. De plaats van de receptie is veranderd: veel strategischer. De hal is bovendien beter indeelbaar voor tentoonstellingen e.d. Het beroemde oranje plafond is gehandhaafd. De markante houten viderand met het rookglas eronder vinden we nu terug in de balies van het gebouw. Het hoofd trappenhuis was donker en somber. De kleuren zijn aangepast. We vonden op zolder de oude armaturen weer terug die ooit in het trappenhuis hebben gehangen. Ze zijn opgeknapt en voorzien van energiezuinige lampen. Een waar kunstwerk is weer terug.

Open gemeente

De raadszaal is opgewaardeerd en voorzien van nieuw meubilair voor de raadsleden en het publiek waardoor er tussen hen een betere integratie ontstaan is. De kantoorverdiepingen zijn geheel gestript. De nieuwe indeling wordt gevormd met verplaatsbare wanden. Samen met de installatieadviseurs zijn we erin geslaagd met een uitgekiend systeem van luchtbehandeling en verwarming om alle nieuwe noodzakelijke hedendaagse techniek in het gebouw te integreren waardoor de architectuur van het stadhuis overeind is gebleven. Bijna nergens staan radiatoren en zeker niet voor de ramen. De armaturen zijn zoveel mogelijk gebleven maar ze zijn energiezuinig uitgevoerd. De gangwanden zijn transparant gehouden voor de lichttoetreding. Om de privacy te waarborgen is geëtst glas toegepast. Een glaskunstenaar heeft foto’s gemaakt in en rond het gebouw van een groot aantal prachtige details en deze op het glas geëtst. Glas is ook toegepast in het nieuwe fractiehuis. Iedere partij heeft zijn eigen vertrekken, maar centraal daartussen ligt de vergaderzaal. Een transparante ruimte waar je gezien mag worden. Een toonbeeld van de openheid in de democratie. Naast de renovatie van de nieuwbouw zijn ook de aanpalend rijksmonumenten gerestaureerd en op veel plaatsen voorzien van een nieuw interieur.

Het Nieuwe Werken

Momenteel zijn we bezig met de invoering van Het Nieuwe Werken in het Stadhuis. Onze opdracht is om het nieuwbouwgedeelte uit de jaren zeventig geschikt te maken voor de huisvesting van circa 220 medewerkers en het college van burgemeester en wethouders, die volgens het principe van Het Nieuwe Werken aan de slag gaan.

TEAM 4 Architecten werkt samen met Ton Overtoom van OdV Interieurarchitecten uit Assen. We hebben aangetoond dat het gebouw met een relatief beperkte verbouwing zeer geschikt is voor deze veranderde wijze van werken. Door deelvisies te ontwikkelen over ontvangen en ontmoeten en het zoveel als mogelijk hergebruiken van de bestaande indeling en materialen hebben we aangetoond dat er met betrekkelijk weinig budget een lichte, transparante en dynamische werkomgeving kan ontstaan. In hetzelfde project wordt de panoramazaal op het dak vernieuwd en beter toegankelijk gemaakt voor het publiek. Een nieuwe luchtbrug voert naar een bestaand trappenhuis, dat wordt opgetopt richting de dakverdieping.