Ronald McDonald Vakantiehoeve Beetsterzwaag

Op vakantie gaan is voor kinderen met een handicap zeker niet vanzelfsprekend. Reguliere vakantieaccommodaties zijn onvoldoende uitgerust voor gezinnen waarbij een of meerdere kinderen lichamelijke beperkingen hebben. Ronald McDonald Friesland heeft initiatief genomen om in deze behoefte te voorzien. In de prachtige omgeving van Beetsterzwaag is het niet alleen een ideale vakantieomgeving, maar zijn nu ook alle faciliteiten in de vorm van het revalidatiecentrum en een school voor kinderen met een beperking aanwezig.

Veel aangepaste voorzieningen zijn wel praktisch maar vaak klinisch en erg ongezellig. In Beetsterzwaag moeten de bezoekers het gevoel krijgen van een archetype vakantiehuisje. Een compact houten huis met voldoende voorzieningen. Alles is van hout, buiten roodbruin gebeitst siberisch lariks en binnen wit gebeitste chipwood platen, en over alle ruimten zit een kap die het gebouw huiselijk en sfeervol maakt.

Tegelijkertijd zijn frisse kleuren toegepast om het ook echt een gebouw voor kinderen te maken. De vier appartementen zijn uitgewerkt in thema’s die passen bij het ontdekken van de omgeving. De entreedeuren zijn verwerkt in een themawand waarop in het Fries de naam staat in een kleur die past bij het thema. In het interieur van het appartement komt de themakleur terug in de keuken, de badkamer, meubilair, gordijnen en accessoires.

In het gebouw is genoeg te ontdekken en te beleven. De lift en de trap(-lift) leiden uiteindelijk naar de speelzolder van waar je met de glijbaan naar beneden kunt, door de gang om de binnenplaats heen weer opnieuw naar de lift, het rondje nog een keer maken. Halverwege de rondgang is een rustpunt in de vorm van een compacte wellness ruimte. Kinderen die op een douchebrancard moeten douchen kunnen onder een regendouche terwijl ze in gedachten verdwijnen in een droomplafond dat van bovenaf wordt verlicht. Broertjes en zusjes kunnen intussen in de badstede, een nis met daarin een ligbad. Of lekker op een verwarmd zitelement chillen terwijl het water uit de douchezuil tegen je aan spuit.

Sluiten