Revalidatiecentrum Friesland

Dag mevrouw, weet u misschien waar de hoofdingang van Revalidatie Friesland is? Jazeker, dan rijdt u eerst de tuin weer uit, u gaat linksaf, dan de eerste zijstraat weer links en na een paar honderd meter weer links… Goedemorgen, mijn naam is Koopmans en dit is mijn collega Schijf. We zijn van Team 4 Architecten en hebben een afspraak met mevrouw Eikelboom en de selectiecommissie. Ah, u wordt verwacht in de vergaderzaal in het Kenniscentrum. Ik zal bellen of u gehaald kan worden. Na het bestuderen van een aantal oude luchtfoto’s aan de muur van de wachtkamer en een stevige wandeling waren we natuurlijk veel te laat. Hier is veel werk te doen, meenden wij. En dat kwam uit.

 

Sluiten

Een prachtig monumentaal gebouw, zichtbaar vanaf de weg, als je Beetsterzwaag binnen komt. Een klassieke tuin en een park aan de overkant. De allure straalt er vanaf. Indrukwekkend. Maar wat daarnaast en erachter staat: een brei van gebouwen, in allerlei fasen aangebouwd, ogenschijnlijk zonder structuur, maar volop in functie. Van binnen één en al levendigheid. In brede gangen wordt gewandeld en gefietst. Jong en oud door elkaar, personeel, bezoekers, maar als je beter kijkt is er ook rust en therapie. De eerste kennismaking is hartelijk. Een plakje cake misschien?

Wij stellen voor de entree van het complex weer aan de Hoofdstraat te leggen. Daar zie je Revalidatie Friesland het eerst en daar hoort de bezoeker dan ook het complex te benaderen. In ons tweede gesprek gaven wij onze visie op de toekomst. Wij begrijpen dat je niet via het Hoofdgebouw naar de nieuwbouw kunt gaan; niet via het souterrain, dat ligt te laag en niet via de bel étage, die ligt te hoog. De hoofdentree zal dus in de nieuwbouw moeten liggen. En die belangrijke entree leg je niet naast het Hoofdgebouw, niet links en niet rechts, hoewel je hem daar vanaf de Hoofdstraat wel zou kunnen zien. Nee, we leggen hem, op de meest logische plaats achter het Hoofdgebouw, precies in het symmetrische midden van het gebouw, van de tuin én van de overtuin. En deze as zal de basis vormen voor de gehele nieuwbouw.


Uit: Informatief, een publicatie van Revalidatie Friesland, over de architectenselectie in 2003