Sluiten

Hete Kolen Europapark

Een ontwikkeling van Stekmakers i.s.m. Lefier

Op een gebied van 43 hectare verrijst aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark, een nieuwe wijk. In vier gedeelten biedt het Europapark volop mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben, is dat wonen en werken gecombineerd worden. Dit betekent dat er op alle momenten van de dag levendigheid is. Daarbij kent elk gedeelte zijn eigen typische karakter. Jongerenhuisvesting is daarop een mooie aanvulling.

Het Europapark kenmerkt zich door de diversiteit van gebruikers. In de huidige gebouwen in het gebied zijn functies als wonen en werken nog altijd fysiek gescheiden in meerdere gebouwen. Bij de ontwikkeling van de Multifunctionele Solid zal juist de dynamiek van jongerenhuisvesting gecombineerd worden met werken in één gebouw. Kenmerk van een Solid is dat verschillende vormen van wonen, werken en recreëren op termijn flexibel ingepast kunnen worden.

 

Het plan bevindt zich in het centrum van het Europapark op de kruising van het Winschoterdiep en de Boumaboulevard. De karakteristieke Kolenmuur van de oude energiecentrale is integraal onderdeel van het gebouw. Totale hoogte van het bouwblok is 5 bouwlagen en bestaat uit een commerciële plint op de begane grond met daarboven 132 studio’s voor jongeren die wooncorporatie Lefier gaat verhuren.

In de plint van het gebouw komt een hoogwaardige kantoorfunctie. De bijzondere verdiepingsmaat (maximaal6 metervrije hoogte), maakt de ruimtelijke beleving en transparantie in het gebouw sterk. De woningen in de bovenste vier bouwlagen aan de Winschoterdiepzijde kragen uit over de kolenmuur, waardoor de sfeer van de locatie sterker wordt.

Doelgroep
In de Multifunctionele Solid ga je als jonge Stadjer wonen als je al wat verder in je studie bent of net bent afgestudeerd. Na een periode van samen wonen met anderen, heb je nu vooral behoefte aan alles voor jezelf, maar wel betaalbaar. Je eigen badkamer, toilet en keuken. Geen gedoe meer over schoonmaakroosters en volle keukens. Het enige wat nog gedeeld wordt met de andere studio’s op jouw gang is de wasmachineruimte en de fietsenberging. Bovendien is er op het dak een groot terras, waar alle huurders gebruik van kunnen maken.

De studio’s bestaan uit een woon-/slaapkamer met een open, compacte keuken. Elke studio heeft een eigen badkamer met toilet. De woon-/slaapkamer is een vrij indeelbare ruimte van circa 3.4 x5.8 m. Hierin zijn diverse woonopstellingen mogelijk. Wie al bekend is met de locatie weet dat je met de fiets zo in het centrum zit. Via de nieuwe fietstunnel die het Europapark en de Meeuwerderweg met elkaar verbinden zit je zo in de Oosterpoort. Supermarkt, trein, sportvoorzieningen en bioscoop vind je direct om de hoek. Een perfecte plek om te wonen!

Stekmakers is risicodragend ontwikkelaar
Lefier is afnemer van de 132 wooneenheden
Team 4 Architecten is projectarchitect
Adviesbureau Van der Weele engineert de klimaatinstallaties
Grontmij is hoofdconstructeur