Kunstcluster Stadslyceum

Het Stadslyceum is een school voor voortgezet onderwijs in het centrum van Groningen. Het gebouw is een verzameling van bouwdelen waarvan een aantal monumentaal zijn. Het kunstcluster is onderdeel van het oudste bouwdeel wat als beeldbepalend pand is gekwalificeerd. Het was echter te klein en niet meer aan het eigentijdse cultuurprofiel zoals de school voor ogen heeft.

Het Stadslyceum wilde graag het kunstcluster transformeren tot een aantrekkelijke en uitdagende ruimte waar de leerlingen hun creativiteit kunnen tonen en ontwikkelen. Met de nieuwe indeling zijn er twee lokalen voor handvaardigheid en tekenen met verschillende werktafels waar de leerlingen kunnen zagen, schuren, solderen, boren etc. Nieuw is dat de school hier media en digitale vaardigheden aan toegevoegd heeft. Hiervoor is een derde onderwijsruimte gemaakt.

Om meer oppervlak te kunnen realiseren is de historische kap opengemaakt waardoor er ruimte ontstond voor een entresol. Door het bestaande plafond eruit te halen is er meer hoogte ontstaan en kwamen de karakteristieke houten spanten weer in het zicht. De ruimte onder de entresol is geheel kolomvrij zodat de gebruikswaarde optimaal is.

Alle drie onderwijsruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingeroosterd, tegelijkertijd is er veel onderlinge interactie door transparantie en doordat ruimtes gekoppeld kunnen worden. De hoge ramen brengen het daglicht tot diep in de lokalen. In de wanden naar de verkeersruimte zijn expositieboxen geïntegreerd.

De hoogte van de ruimte en de karakteristieke ramenpartijen zorgen er voor dat de ruimtelijke kwaliteiten van dit monumentale deel van de school weer zichtbaar zijn. Het interieur en de sfeer van het kunstcluster is geïnspireerd op de kleuren en inrichting van het Rijksmuseum.