Appartementen & commerciële ruimtes Koopmansplein

Een pleintje met een kerk? Een stadhuis met winkeltjes? Het dorpje ten oosten van de stad Groningen had het nooit gekend. Alle voorzieningen lagen verspreid en versnipperd door het dorp. Ontwerp een centrum voor Ten Boer, zo luidde de opdracht. Een centrum dat past bij de belevingswereld van de bewoners. Dat de uitstraling heeft van een echt dorpshart.

Een centrum ontwerpen... Het was in eerste instantie een aparte vraagstelling voor Emile Koopmans. Want waar heeft een architect de mogelijkheid om een heel dorpscentrum te creëren? Wellicht in nieuwe steden als Almere. Of overzee, in de Verenigde Staten. Maar Ten Boer? Dat was beslist een unieke kans. Emile Koopmans was als architect al betrokken bij woonzorgcentrum Bloemhof. De stap naar het nabije Centrumplan was vlot gemaakt.

Sluiten

Klassieke bouw. Dat was wat er werd verlangd. Maar wil ík dat wel, vroeg Emile Koopmans zich af. Historiserend bouwen? Wel aardig dat de projectontwikkelaar dit wil. Maar kan ik daarmee leven als architect? Kan ik daarmee uit de voeten? Toch kwam er een omslag in zijn gedachtengang. Is het onjuist als je doet, wat de mensen graag willen? Neen. Historiserend bouwen spreekt grote groepen mensen aan. Het appelleert aan een gevoel van knusheid, authenticiteit, geborgenheid. En dat is toch waar het om gaat in Ten Boer: een centrum voor iedereen.

Referentiebeelden moesten er komen. Want hoe bouw je historiserend? Emile Koopmans ging op verkenning in de centra van de dorpen in de omgeving. Uithuizen, Uithuizermeeden, Loppersum, Middelstum, Appingedam... Door de eeuwen heen ontwikkelden deze dorpen en hun centra zich tot aansprekende voorbeelden. Allemaal afzonderlijke pandjes werden daar gebouwd. Ieder pandje een eigen voet. Op zichzelf staand. Een eigen wereld bevattend. Maar ook panden en detailleringen van oorspronkelijke bebouwing in Ten Boer zélf nam Emile Koopmans onder de loep. Langzaam maar zeker begon het ontwerp voor het Centrumplan vorm aan te nemen. Een helder ontwerp. Karakteristieke gevels. Passend bij de bebouwing van de omgeving én de aard van de bevolking. Warme tinten, dezelfde stenen als Bloemhof. Een plein vormend. Oogstrelend!

Uit: Van Plan tot Centrum, door Cisca Borger, april 2008