Kolenpark appartementen en commerciële ruimtes

Naast de oranje Hete Kolen wordt een nieuw ontwerp van TEAM 4 Architecten gebouwd: Kolenpark. Het project bestaat uit 139 appartementen (t.b.v. Vesteda) en commerciële functies op de begane grond verdeeld over vier gebouwen. Op dit deel van Europapark wordt ruimte voor wonen, werken, sport en ontspanning gecombineerd zodat het een levendig en aantrekkelijk gebied wordt om te verblijven. Grenzend aan de locatie wordt door een nieuw openbaar park aangelegd. 

De naam Kolenpark refereert aan de locatie achter de karakteristieke muur waar vroeger de opslag van kolen was voor de voormalige energiecentrale op Europapark. In de architectuur is dit ook herkenbaar. De gevels worden gemaakt met een mix van zwarte glimmende en matte bakstenen die in reliëf gemetseld worden. De oranje glazen balustrades van de balkons symboliseren de gloeiende delen en vormen zo een mooi ensemble met het naastgelegen gebouw Hete Kolen. Twee van de vier gebouwen komen letterlijk dóór de oude kolenmuur heen. Hierdoor wordt de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel van de gebouwen. Wonen en werken heel dicht bij het water met prachtig uitzicht op de stad

Ook Kolenpark wordt aangesloten op de collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en dus zeer duurzaam verwarmd én gekoeld. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat symbolisch in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en toont de transitie in energie die Groningen nastreeft.