Dorpsschool
Een echte dorpsschool staat midden in de maatschappij en is verbonden met de omgeving. Het is multifunctioneel inzetbaar en laagdrempelig. Het Kindcentrum zal een nieuw thuis worden voor OBS Fiepko Coolman en CBS De Borgstee. Samen met de peuteropvang en de bibliotheek delen ze een centraal hart met podium, doe-lokaal en open keuken. Het Kindcentrum is multifunctioneel inzetbaar en laagdrempelig, een plek van ontmoeting waar iedereen uit Spijk en omgeving welkom is.

Buiten
Het Kindcentrum komt aan de zuidkant van het dorp naast het sportpark. Een plek omringt met groen en bomen, een veilige plek met veel ruimte. Veel buiten zijn, dat was een grote wens van de scholen en de kinderen. Daarom kan je van uit elke lesruimte rechtstreeks naar buiten. Onder de overdekte veranda’s kan je zelfs met regen buiten een boek lezen of in de schaduw een mooie tekening maken. De lesveranda’s zijn rustige plekken die educatief ingezet worden. Sport en spel is op andere plekken op het schoolplein. Het speelplein wordt met bijdrage van Google als ‘Science Energy Schoolplein’ ingericht.

Dierbaar
Mensen identificeren zich met hun omgeving. Naast het eigen huis is vooral de school voor kinderen een belangrijk gebouw. De betekenis die het Kindcentrum zal hebben in het leven van de bewoners en kinderen is een belangrijkste factor geweest bij het maken van het ontwerp voor dit gebouw. De echte ‘Spieksters’ zullen het wapen van Spijk er in herkennen, het Andreaskruis. De verwijzing naar de Andreaskerk exact midden in het hart van de radiale opzet van dit wierdedorp.

Ruimte voor elkaar
Multifunctionaliteit en individuele identiteit lijken soms met elkaar in tegenstelling. De nuance tussen verschillend zijn en dezelfde droom delen is juist de kracht van een project als het Kindcentrum in Spijk. Identiteit gaat niet over het delen van de kopieermachine of de kosten voor de schoonmaak. Het gaat met name ook over wat je vertelt voor de klas, wie je bent en wat je doet.

Toekomstbestendig
De drie vleugels van de school kennen elk een eigen indeling, specifiek passend bij het onderwijsconcept van de scholen. Bouwkundig zijn ze echter identiek: de constructie en installaties zijn zodanig opgezet dat de ruimtes flexibel en veranderbaar zijn in de toekomst. Het Kindcentrum kan anticiperen op krimp en groei en ruimte bieden aan andere kind gerelateerde partijen.  

Bevingsbestendig
Het Kindcentrum is bevingsbestendig ontworpen. De toegepaste principes van symmetrie en regelmaat zijn goed leesbaar in de eenvoudige bouwkundige opzet. De stabiliteit is in de hoeken en de kopgevels voorzien. Voor de materialisering van de gevel is gekozen voor metselwerk onderin. Onderhoudsarm en robuust, belangrijk bij gebouwen met veel kinderen. Boven de luifel is het gebouw minder kwetsbaar en is gekozen voor een lichte plaatmateriaal.