Sluiten

Duurzaam huis in Nooitgedacht

Bij het bouwen van hun nieuwe huis in het Drentse Nooitgedacht had de familie van der Hoeven twee belangrijke wensen: een duurzame woning  met een lage energierekening die in zeer korte tijd woonklaar moest zijn. Het volledige houten huis, van binnen en buiten, is in een paar maanden tijd gebouwd. De houten elementen kwamen geprefabriceerd op de locatie en in één week was het volledig bouwkundige raamwerk in elkaar gezet.

De woning is gebouwd met elementen van meerlaags kruislings verlijmd hout (KLH), voor de wanden, de vloeren en het dak. Van binnen is dit allemaal in het zicht. Dit geeft de woning binnen een rustige en natuurlijke uitstraling. De wanden zijn behandeld met een whitewash om verkleuring van het hout tegen te gaan. Ook de traptreden zijn van dit hout gemaakt. Door de constructieve eigenschappen van het hout konden de traptreden direct in de wand bevestigd waardoor het huis een bijzondere trap heeft gekregen. De binnendeuren zijn zonder kozijnen direct in de houten wanden geplaatst waardoor ze als één vlak met de wand ogen.

Het huis is heel licht en open met steeds mooi uitzicht op de tuin. Van buiten is het huis bekleed met fijn bezaagde houten delen van Siberisch Lariks behandeld met WaxedWood om de natuurlijke eigenschappen van het materiaal mooi tot z’n recht te laten komen. Na het aanbrengen is er verder in de toekomst geen onderhoud meer nodig.

Het huis is hoogwaardig geïsoleerd (wanden en dak hebben een Rc-waarde van 8) en er is een luchtwarmtepomp geïnstalleerd zodat er geen gasaansluiting nodig was. De ventilatie is voorzien van warmteterugwinning en het regenwater voert af naar een infiltratieput in de tuin. Niet alleen de lage energierekening maakt dit een duurzaam huis, ook de keuze van materialen, korte bouwtijd, minimaal bouwafval en een zo laag mogelijke last voor de omgeving maakt het huis van Familie van der Hoeven duurzaam in de breedste zin van het woord. Maar bovenal is het er prettig wonen.

Bekijk meer projecten in KLH van TEAM 4 Architecten