Uitbreiding Beatrixoord UMCG Sectie 3 Afdeling Dwarslaesie

Beatrixoord in Haren is het centrum voor revalidatie van het UMCG in Groningen. In de afgelopen jaren renoveerde we samen met bouwer Van Wijnen diverse vleugels, de bezoekershal en het Tuincafé van revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. In 2009 kwam daar de uitbreiding en verbouw van sectie 3 bij: een afdeling voor patiënten met een dwarslaesie, politrauma of MS.

De afdeling dwarslaesie werd verplaatst naar de onderste bouwlaag van het Beatrixoord-complex, omdat daar een uitbreiding van vijfhonderd vierkante meter mogelijk was. Er is nu een oppervlak van vijftienhonderd meter dat is besteed aan een ruimere opzet en uitbreiding van het aantal patiëntenkamers. Zo is er nu meer ruimte rondom de bedden voor rolstoelen maar daarnaast ook voor revalidatie rondom het bed, zoals het oefenen van transfers. Elke kamer heeft een tuinterras waar patiënten met bed en al naar buiten kunnen. Met uitzicht op een hertenkamp en een botanische tuin.

De nieuwe afdeling is gebouwd op basis van een innovatief ontwerp van Team 4 Architecten. Het ontwerp realiseert optimale ruimte, natuurgetrouw gebruik van licht, patiëntvriendelijkheid en een aangename werkomgeving. Daarnaast biedt deze moderne afdeling voldoende mogelijkheden om het 'buitengevoel' binnen te halen. Marjan Bulder, binnenhuisarchitect bij Buro Bulder, zorgde voor de details in de inrichting en aankleding.