Appartementen tennisbaan

Oorspronkelijk lag 'uitspanning' Vorenkamp buiten de woongebieden van de stad. De stadsuitbreidingen van na de tweede wereldoorlog hebben er echter toe geleid dat het park midden tussen de woningen uit de jaren dertig en de woningen uit de jaren zestig ligt. De grond is eigendom van de twee tennisclubs G.L.T.B. en de Cream Crackers.

Het huidige clubhuis heeft enkele transformaties ondergaan maar voldoet niet aan de eisen en wensen die de clubs hebben. Door de grond van het clubhuis te verkopen kan geld gegenereerd worden om elders op het park nieuwbouw te realiseren. De plaats van het clubhuis kan zeer goed worden ingevuld met appartementen gezien de ligging in een woonwijk. Uniek is hierbij dat binnen stad zeer weinig locaties voor nieuwe woningbouw zijn met de allure van de Savornin Lohmanlaan.

Op deze locatie hebben we onderzocht hoe hier zo fraai en efficient mogelijk appartementen gerealiseerd kunnen worden. De ligging naast tennisbannen en het bijbehorende parkeerterrein en aan de andere kant de rijteswoningen waarbij gelet moet worden op bezonning en privacy maakt dat een zeer specifieke inpassing het resultaat is. We hebben een eigentijdse invulling hieraan gegeven waarbij de aanwijsbaarheid van elke individuele woning is vermeden.

Gezien de geringe mogelijkheid tot parkeren is in het ontwerp de parkeergelegenheid op de begane grond onder het gebouw geplaatst. De buitenbergingen staan in het verlengde van de parkeerplaatsen. De entree van het gebouw is vanaf de parkeerplaats en deze leidt naar de lift en het trappenhuis die tegen de erfgrens ligt. Ontsluiting en ruimten die weinig uitzicht of daglicht nodig hebben zijn geplaatst aan de kant van de erfgrens om privacy van de naastgelegen woningen te waarborgen. Rond de vertikale ontsluiting liggen op de eerste tot en met derde verdieping twee dan wel drie appartementen die georienteerd zijn op de Savornin Lohmanlaan en de parkeerplaats. Op de vierde verdieping ligt een penthouse met ruim dakterras.