Boter, Kaas & Eieren

Het Boterdiep is een typisch Groningse straat, één van de straten die van oudsher de entree naar het centrum van de stad vormt. Het oudste gedeelte van het Boterdiep is de verbinding van Bedum naar Groningen. De locatie van dit appartementencomplex in het Ebbingekwartier is exact op het begin-einde van de oorspronkelijke ligging van het Boterdiep. Het Boterdiep heeft zijn naam te danken hebben aan het transport van zuivelproducten. Dit ontwerp levert graag een bijdrage aan de historische gelaagdheid van het plangebied door de geschiedenis van de plek te laten zien.

Het Ebbingekwartier is een gebied tegen het historische centrum aan wat in de afgelopen jaren getransformeerd is van voormalig gasfabriek terrein tot een woongebied in een stadse sfeer. In het ontwerp van deze appartementen is de robuuste, industriële uitstraling herkenbaar. Om positie te markeren naast het Student Hotel, is het blok eenduidig, stedelijk en monumentaal ontworpen.

Er worden 29 appartementen gerealiseerd variërend van 50 tot 85 m² GBO. Op de begane grond komt ruimte waar SKSG kinderopvang en het kantoor van VanWonen zich zullen gaan huisvesten. Het gebouw presenteert zich aan het Boterdiep als een levendige straat met veel bedrijvigheid gecombineerd met binnenstedelijk wonen. Binnen de eenduidigheid van het grote geheel, zijn de maten van de andere panden aan het Boterdiep herkenbaar wanneer je dichterbij komt. De inspiratie voor de detaillering van het metselwerk komt van de villa’s die langs het Boterdiep staan rondom Bedum, gebouwd in de jaren ’30.

Hesco is inmiddels gestart met de bouw (december 2018) en de appartementen zullen naar verwachting eind 2019 bewoond kunnen worden. Het complex wordt bevingsbestendig gebouwd.

Sluiten