AARDWARMTE VAN MARTINE?

Hoe je een gebouw maakt wat de moderne techniek huisvest van een aardwarmte centrale en tegelijkertijd de wereld vertelt hoe belangrijk duurzame energie is? Vraag dat gerust aan Martine. Zij is de architect die hier een vlammend betoog over kan houden waar je het warm van krijgt.

Een idee ontstaat door de vraag achter de vraag te ontdekken
Hoe begint een idee, hoe wordt het een ontwerp en hoe geef je dat aan je opdrachtgever? Als architect vertaal je de vraag van een opdrachtgever naar een gebouw. Maar als architect heb je ook de verantwoordelijkheid om meerwaarde te creëren in bredere context. Het gebouw dat je maakt heeft tenslotte impact op de omgeving en op de mensen die daar verblijven.

Wat gaat er schuil achter een eenvoudige vraag?
TEAM 4 kreeg een vraag van Warmtestad: “maak een gebouw van ongeveer 20 meter breed, 40 diep en 8 meter hoog”. Dat lijkt in de eerste instantie een eenvoudige opdracht. Je tekent een doos van 20 x 40 x 8 en je bent klaar. Warmtestad is echter een heel bijzonder bedrijf dat bezig is met geothermiebron waarmee ze duurzame energie opwekken voor 10.000 huishoudens in Groningen. Door deze bron wekken ze met behulp van aardwarmte energie op. Het gebouw heeft de functie om onder andere de warmtewisselaar van een dak te voorzien.

Zo’n bedrijf maakt ons nieuwsgierig
Om een goed gebouw te maken willen we weten wat het verhaal is van het bedrijf en van de mensen die er gaan werken. Een geothermiebron in Groningen Stad, daar wil je natuurlijk meer van weten. Tenminste, wij wel. En deze nieuwsgierigheid roept veel vragen op: Wat is geothermie? Waarom in Groningen? Hoe werkt het dan? Voor wie is het? Wat is dan die bron? Waarom moet dat in een gebouw? Hoe duurzaam is het? etc etc. De zoektocht naar deze antwoorden geven ons de inspiratie.

Een goed ontwerp maak je altijd voor echte mensen
Een gebouw hoort in dienst te staan van de mens. In dit gebouw werken dagelijks mensen en zijn er regelmatig studenten en onderzoekers die de bron willen bestuderen. Het moet dus een veilige en gezonde werkomgeving zijn. Er komen bezoekers van over de hele wereld, het gebouw is daarom representatief. Voor kinderen wordt het educatief ingezet en de toevallige voorbijganger wordt verrast en blijft staan kijken.  Naast de puur functionele behoefte van het gebouw, is de symbolische waarde voor al deze mensen van net zo grote betekenis. Warmtestad is een verhaal met een filosofie en boodschap voor de toekomst.

De aarde verdient goed rentmeesterschap
Wij lenen de aarde van onze kinderen. Het is daarom onze verantwoordelijkheid om de kennis en ervaringen door te geven aan de volgende generatie. Warmtestad is bezig met die transitie naar onze duurzame energie en wil dat graag vertellen. Hoe doe je dat als de bron zelf 3 kilometer onder grond zit? In de stad zijn er veel symbolen die verwijzen naar de oude energie, zoals op Europapark de voormalige energiecentrales en de kolenmuur. We willen graag iets toevoegen aan dat verhaal in de stad en de transitie van vuil naar schoon laten zien. En zo ontstond dit idee van de contramal als dak van de nieuwe geothermiebron.

Midden in de samenleving
Eigenlijk heeft élk ontwerp van ons zo’n verhaal dat is vertaald naar een gebouw. Verhalen vertellen met gebouwen is alleen mogelijk als je om je heen blijft kijken iedere dag weer en weet wat er in de wereld gebeurt.