Aardappelschuur Mensingeweer

De piepers van dit aardappelbedrijf uit Mensingeweer gaan de hele wereld over. De aardappelschuur ligt aan de rand van het dorp en ligt op het erf van een typische kop-hals-romp boerderij met een monumentaal voorhuis, zoals dat veel in deze Groningse streek te zien is. Een grote uitbreiding van de schuur was nodig om op deze plek te kunnen blijven. De nieuwe schuur biedt ruimte aan 2.800 kisten met een centrale plek voor de sorteerinstallatie. TEAM 4 Architecten werd betrokken om dit op zorgvuldige wijze in te passen in het dorp.

De ligging aan de centrale kruising in Mensingeweer is ingezet om de nieuwe schuur een voordeur te geven aan de Schouwerzijlsterweg. De schuur staat loodrecht op deze weg en heeft naar de straat toe een vorm als een voorhuis, vergelijkbaar met de oude boerderij, waar in dit geval de kantine zit. Door de kop naar de straat te ontwerp sluit de schuur zo goed mogelijk aan op de kleinere schaal van het dorp. Waar men vroeger via de achterdeur op zoek moest naar medewerkers, zien gasten nu gelijk waar ze zich kunnen melden. En tegelijkertijd is er vanuit dit voorhuis beter zicht op wie er het erf op komt.

Bij de indeling van de schuur stond een efficiënte logistiek centraal door een compacte indeling met korte routes voor transport te maken. In het ontwerp van het exterieur is gezocht naar middelen om de grote massa van de schuur, kleinschaliger te laten ogen. Lange vlakke gevels zijn ontweken door de grote overstekken aan weerszijden in de lengterichting van de schuur. Het enorme dakvlak wordt halverwege doorbroken met een sprong waar raamstroken in gemaakt zijn voor extra daglicht binnen. Via de gevel én deze strook in het dak kan er geventileerd worden, wat van essentieel belang is voor de kwaliteit van de aardappelen. De aardappelschuur is zeer duurzaam gebouwd, zoals dat goed past bij dit bedrijf.