"Het maakt niet uit wat het is, als iemand iets opgelost moet hebben dan sta ik meteen op scherp."

"Onlangs was ik in gesprek met een bevriende jurist en hij vertelde mij dat zijn werk alleen maar bestond uit het wegwerken van problemen. Als architect doen we in feite hetzelfde, alleen hebben wij het geluk dat we vooral mooie vraagstukken op mogen lossen. De vragen die we tegenkomen gaan bijna altijd gepaard met nieuwe energie, enthousiasme, passie. "We gaan iets moois maken samen..." 

Persoonlijk haal ik hier veel energie uit, ik vind het altijd een feestje om opdrachtgevers de eerste ideeën te kunnen laten zien. Ze helpen out of the box te denken, nieuwe mogelijkheden aan te dragen en ze te adviseren bij de vele keuzes die gemaakt moeten worden. Wat voor ons vaak als heel logisch lijkt is voor velen een enorme opgave omdat ze het vak niet kennen. Als adviseur is het onze taak om ze daarbij te helpen!

Voordat ik wist wat een architect eigenlijk was tekende ik al woonhuizen uit. Woningen die ik zag vertaalde ik naar een eigen interpretatie van wat de indeling zou kunnen zijn. Hier ontstond mijn interesse voor woningbouw en het wonen op zich. Gaandeweg viel mij op dat veel bewoners het lastig vinden om hun ideale woonwensen te definiëren. Hoe zou je met jouw gezin het liefst willen leven bleek een moeilijke vraag. Het bewustzijn creëren om die wensen in beeld te krijgen is een  onderdeel van het vak waar ik mijn passie in kwijt kan.

Architectuur gaat voor mij niet direct over vormgeving of uitstraling. De basis draait om hoe je het gebouw beleeft, wat het jou te bieden heeft, hoe het reageert op de omgeving en of je er prettig in kan wonen of werken. Als ik deze onderdelen goed in een plan heb verwerkt dan volgt het uiterlijk voor mij automatisch. Architectonische vormgeving is daarom voor mij ook vooral een middel en niet een doel op zich!"

Erik Smid
Architect

CV
TU Delft (2000)
Architect bij Rijnboutt (2005)
Eigen bureau (2010)
Sinds 2018 bij TEAM 4 Architecten

© Grotografie / Mariska de Groot