Van magazijn naar bedrijfsgebouw van de toekomst

Van magazijn naar bedrijfsgebouw van de toekomst

Een leegstaand pand op het industrieterrein in Hoogezand transformeren tot een eigentijds bedrijfsgebouw, in plaats van nieuw bouwen? Waterbedrijf Groningen nam dit besluit en toont hiermee de maatschappelijke missie die ze hebben op duurzaam omgaan met je omgeving. TEAM 4 Architecten tekende voor het ontwerp waarbij vooral de gemeenschappelijke visie en goede samenwerking in de hele keten van het team heeft geleid tot een mooi voorbeeld van herbestemming.   

Bij binnenkomst is het gelijk helder waar je bent. De bijzondere vloer gemaakt met afgezet kalk als mede bestandsdeel, wat eigenlijk een restproduct is van het bedrijf, is een karakteristiek voorbeeld van de innovatieve blik op de toekomst. De werkruimte is een open en transparante ruimte waar mensen werken en elkaar tegen komen vanuit verschillende disciplines en locaties. Het bestaande gebouw is zoveel mogelijk in tact gelaten maar nagenoeg onherkenbaar in de eigentijdse stijl. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame en circulaire materialen.

Het welbevinden van de medewerkers is belangrijk. Niet alleen achter het bureau maar overal. Zo is de grote loods met opslag ook verbouwd en nu voorzien van veel daglicht door het toevoegen van ramen. Ook het terrein rondom het pand is opgewaardeerd. Het Waterbedrijf koos ervoor om niet de hele voorzijde van parkeerplaatsen te voorzien maar in plaats daarvan wordt een groot deel voorzien van nieuwe planten en bloemen. Niet alleen voor de medewerkers biedt dat een prettige plek, ook voor de overburen aan de andere kant van het Winschoterdiep is dit van meerwaarde.

Het pand is losgekoppeld van het gasnet en voorziet nu ‘all electric’ in de eigen energiebehoefte. Zo liggen er op het dak 1664 zonnepanelen. De nieuwe gevel met wit, blauw en zilveren vlakken is een opvallende nieuwe verschijning in de buurt en agendeert door haar aanwezigheid de maatschappelijke opgave om lege panden weer toekomstwaarde te geven.

Lees hier meer over het ontwerp van het Waterbedrijf Groningen.