TEAM 4 Architecten zet de 'Denker' van Rodin centraal

De grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland getoond.

Van 19 november 2016 t/m 30 april 2017 te zien in het Groninger Museum!

Team 4 Architecten ondersteunde Mendini en alle gastarchitecten bij het ontwerp en de realisatie van de spraakmakende creatie, die het Groninger Museum nog steeds is. “Vanaf de eerste schetsen in 1988 tot en met de opening in 1994 speelden we weliswaar de tweede viool, maar het betrof een schitterende compositie en een prachtig samenspel." Door onze rol van co-architecten bij de nieuwbouw kennen we het gebouw van het Groninger Museum ‘als onze broekzak’. Ook bij latere herinrichtingen en verbouwingen waren wij betrokken.

Vanwege onze kennis van alle ruimten en technische aspecten van het Museum, werden we uitgenodigd de tentoonstelling “David Bowie Is” in het Groninger Museum vorm te geven. Samen met een groot aantal betrokkenen ontwierpen we de indeling en werkten we alle tekeningen voor de tentoonstelling tot in detail uit. We vonden het een fascinerend project en de creatieve en technische samenwerking met alle partners in de voorbereiding en uitvoering verliep gesmeerd.

In juli 2016 werden we blij verrast met de vraag van het Museum of we dezelfde rol wilden vervullen voor de tentoonstelling “Rodin-Genius at Work”. Ons hart maakte een sprongetje! We voelden opnieuw de waardering voor onze rol bij de succesvolle Bowie-tentoonstelling. En de schoonheid van het oeuvre van Rodin maakte ons nog eens extra gelukkig.

Het was wéér een uitdagend project. Een strakke planning, prachtige objecten, interessante logistiek, ruimtelijke uitdagingen en samenwerking in een opgewekt en energiek team. Met De Denker als letterlijk middelpunt zijn de ruimten van het Museum op een verrassende manier benut.

Wij (Gerard Schijf, Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg en Jaap Wapsenkamp) kijken met veel plezier terug op een fijne samenwerking met Andreas Blühm, Suzanne Rus, Harrie Kemper-Zijlema, Klaas Reitsma, Rudo Menge, Pelle Herfst en Bas Beets.

Auguste Rodin (1840-1917) is de meest invloedrijke beeldhouwer en één van de populairste kunstenaars van de moderne tijd. In het Groninger Museum zijn van hem ruim 140 beelden en 20 werken op papier te zien, waarmee dit de grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland is. De tentoonstelling toont gipsen en bronzen beelden, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s. In het werk van Rodin gaat het niet alleen om de geïdealiseerde vormen van het menselijk lichaam, maar ook om het tonen van het maakproces zelf. De tentoonstelling laat het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals De Kus. De tentoonstelling staat t/m 30 april 2017. Gaat dat zien!