Raadhuisplein in Haren wordt vernieuwd

Het Raadhuisplein in Haren krijgt een nieuw gezicht. Er komt meer groen en een betere indeling voor de vrijdagsmarkt. Het ontwerp is geïnitieerd door het Dorpsfonds Haren. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het plan goedgekeurd. Eind oktober is alles gereed.

Het Raadhuisplein heeft de laatste jaren veel aan karakter ingeboet. De bezoekers van het plein vinden praktisch unaniem dat er geen prettige sfeer hangt. Door het Raadhuisplein aan te pakken wordt het centrum van Haren groener en intiemer en prettiger om te verblijven.

De vierde wand, die ieder rechthoekig plein eigenlijk nodig heeft, is na de sloop van het oude gemeentehuis verdwenen en komt pas terug als er nieuwbouw wordt gerealiseerd op het Haderaplein. Dit laat nog even op zich wachten. Daarom heeft het Dorpsfonds Haren een plan laten maken voor een tijdelijke invulling, voor zolang als het plein-afsluitende gebouw op het Haderaplein er nog niet staat. En misschien kan deze invulling na de bouw zelfs permanent gemaakt worden.  

Er zijn te weinig financiële middelen om alles op de schop te nemen. Dus is er samen met MD Landschapsarchitecten een plan gemaakt met de bestaande middelen en enkele kleine toevoegingen. Er staan nu een aantal bomen in bakken. Door deze strategisch te plaatsen komt er ordening op het plein. Rond het plein komen extra bomen. Ten behoeve van de flexibiliteit worden deze eveneens in bakken geplaatst. Ook komen er groene stroken met betonnen randen op zithoogte. Het beton wordt afgedekt met hardhouten delen, waarop bezoekers aangenaam kunnen gaan zitten. Het groen bestaat uit een combinatie van gras, struiken en bomen die het hele jaar mooi blijven. En er komt meer ruimte voor fietsen.

Ook de vrijdagsmarkt krijgt een betere plek. Door de kramen te verplaatsen van de plek die ze nu hebben, langs het fietspad, naar het midden van het plein wordt de sfeer intiemer. Samen met de marktkooplui wordt de meest ideale indeling van de kramen bepaald. Het is de bedoeling dat de auto’s niet op het plein komen te staan maar op de naastliggende parkeerplaats. Op de plek van de markt kunnen ook de incidentele evenementen plaatsvinden.