Vernieuwbouw scholen Eelde en Vries

De transformatie van OBS de Vijverstee in Vries en OBS de Westerburcht in Eelde is voltooid en dat wordt vandaag gevierd met een groot ridderspektakel op de Westerburcht. Stichting Baasis gaf er de voorkeur aan om de bestaande schoolgebouwen toekomstbestendig te maken middels een grondige verbouwing in plaats van nieuwbouw.  Klaar voor de toekomst met in Eelde een uitbreiding op het dak, met in Vries een verkleining van het bestaande gebouw. Met ruimte voor gepersonaliseerd leren in alle vormen en bovenal, met lagere exploitatiekosten in onderhoud en energieverbruik.

Deze duurzame benadering van bestaande schoolgebouwen is een maatschappelijke opgave wat steeds meer gezien wordt als kans om slimmer om te gaan met de huisvesting voor scholen. De vernieuwbouw van de schoolgebouw én schoolplein geeft een positieve impuls geven aan de buurt en de samenwerking met kinderopvang en andere partijen is versterkt.

Bij beide scholen is het karakter van de school zichtbaar geworden. Zo is bij de Vijverstee buiten net zo belangrijk als binnen. De verkleining van de school bood kans voor het realiseren van een parkachtige omgeving rondom de school. Elk lokaal heeft een eigen overdekte terras waar je droog en in de schaduw zit. Door de nieuwe schuifdeuren is de groene omgeving helemaal geïntegreerd in het onderwijs.

Bij de Westerburcht is was de grote wens om van het doolhof een betere indeling te maken waar docenten en leerlingen elkaar veel meer zien. Het gebouw zelf heeft kleur gekregen en vrolijkt de buurt op. En het plein is verandert van een plek met overlast naar een oase van sport en spel.