David Bowie in de 3D scanner

David Bowie was altijd op zoek naar vernieuwing en daarmee heeft hij vele mensen geïnspireerd. In 2016 was zijn overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum, een merkwaardig gebouw ontworpen door kunstenaars. Zo is van het achterste deel (ontwerp Coop Himmelblau) nooit een bouwtekening gemaakt. Hoe moet je dan weten of de tentoonstelling van David Bowie er in past?

 

Hoe scan je een gebouw
Door gebruik te maken van nieuwe technologie konden we alle ruimtes door middel van lasertechniek exact meten. Al deze afzonderlijke meetpunten werden in de computer vertaald naar een ruimtelijk 3D model. Op basis van dit 3D model konden we alle tentoonstellingsobjecten virtueel in de ruimte plaatsen. Al snel ontdekten we welke objecten wel en niet gingen passen. Op deze manier konden we van te voren alles op maat maken.

Zichtlijnen van het publiek werden meteen duidelijk
Omdat alles in de computer was doorvertaald naar een virtueel model konden we door de tentoonstelling heen wandelen en alles bekijken vanuit het perspectief van de bezoeker. Op deze manier konden we gemakkelijk zien of alles goed zichtbaar was en of er geen rare dode hoeken waren.

Virtueel puzzelen resulteert in een gemakkelijke uitvoering
Doordat alle obstakels en problemen in de virtuele omgeving al waren opgelost kwamen we in de praktijk geen verrassingen tegen. Het enige wat bleef was de wondere wereld van David Bowie.

Lees hier meer hoe we voorop lopen in techniek >>>