Datacenter & Datalab voor Bytesnet Zernike Campus

Met trots kunnen we aangeven dat TEAM 4 Architecten voor Bytesnet een Datacenter & Datalab op het Zernike terrein in Groningen heeft ontworpen.

Bytesnet
Bytesnet levert state of the art datacenteroplossingen en is een high-end datacenterpartner voor vooraanstaande bedrijven en organisaties in de regio. Ze leveren oplossingen van excellente klasse, met persoonlijke service, activeren regionale innovaties en digitale ambities. Bytesnet, het bedrijf dat het Datalab zelf ontwikkelt, noemt het 'een van de meest energiezuinige datacenters van Europa'.

Toegankelijk én innoveren in het Datalab
In het pand komt naast grote serverruimtes ook een 'datalab'. Daarin wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de energietransitie, Big Data en de 'internet of things', waarbij apparaten met elkaar communiceren. Het is de bedoeling dat ICT-studenten van onder andere de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit onderzoek doen in het datalab en daarmee innovatie stimuleren. Volgens Bytesnet is het bijzonder dat een datacenter een toegankelijk gebouw wordt. De serverruimte, dat ongeveer tweedederde van het gebouw betreft, is uiteraard wel afgeschermd.

Iconische uitstraling
De hoge ambities van Bytesnet komen ook naar voren in de vormgeving van het datacenter in Groningen. Het gebouw is ontworpen door TEAM 4 Architecten uit Groningen. Geen standaard datacenter, maar een zorgvuldig vormgegeven landmark op het Zernike terrein. Het gebouw bestaat uit een Datalab met bijbehorende kantoren. Het verbindende element tussen deze functies vormt de bijzonder vormgegeven gevel met als inspiratie de bekabeling die in serverruimtes worden gebruikt. Dit geeft het gebouw een iconische uitstraling.

Aardbevingsbestendig
Het aardbevingsbestendige gebouw kost in totaal zo'n twintig miljoen euro. Door het toepassen van nieuwe technieken, moet het pand zeer energiezuinig worden. Als het goed is, wordt het gebouw over ruim een jaar geopend.