Uitbreiding Zernikegebouw

De uitbreiding van het Zernikegebouw beslaat ongeveer 1200 m2 verdeeld over twee lagen. Het vormt het nieuwe gezicht richting de grote waterpartij en de entree van het Zerniketerrein. De uitbreiding is gekoppeld aan het bestaande gebouw op de plaats van de grote collegezaal. Deze knikkende gevel onder hoeken van vijfenveertig graden is nagenoeg volledig gesloten en in combinatie met de prominente ligging was dit de aangewezen locatie voor uitbreiding.

 

Sluiten

De vorm van de bestaande gevel en de aansluiting op bestaande gangen hebben we aangegrepen om een lus te maken. Aan deze lus zijn per verdieping vijf collegeruimten gekoppeld die variëren in grootte. De variatie komt doordat we de plattegrond twee boogstralen hebben gegeven waardoor naar het midden toe de ruimten steeds meer ‘uitbuiken’.

Twee aspecten maken het gebouw karakteristiek. Wat direct opvalt is de ronde gevel van getrapte zinkbanen die naar boven toe steeds verder uitkragen. De ronding in combinatie met de sterk benadrukte horizontale banen verzorgen een extreem perspectivisch effect. Om dit concept zo sterk mogelijk uit te werken zijn de gevelopeningen als het ware verschoven door deze horizontale krachten. Hierdoor ontstaat een sterk wisselend beeld in de gevel en wordt de horizontaliteit niet ontkracht door te grote verticale lijnen.

Tweede karakteristiek is de ruimte tussen de oude buitengevel, die binnengevel wordt, en de collegeruimten. Deze heeft een grote overmaat waardoor de vide en de daklichten veel licht op de begane grond verzorgen. De ronding om het bestaande gebouw is meegenomen in de vorm van de vide waardoor interessante zichtlijnen binnen het gebouw ontstaan tussen begane grond en verdieping.