Groen
Het nieuwe Wellantcollege in Naarden wordt een natuurlijk, duurzaam en gezond gebouw. Groen onderwijs in terug te vinden in alle mogelijke aspecten en dit zal zichtbaar zijn voor de leerlingen, medewerkers en omwonenden. De school huisvest de opleiding VMBO Groen waarbij binnen en buiten als vanzelfsprekend in elkaar overlopen. Een transparante gevel en een grote luifel maken van de entree een gebied waar dit allemaal samen komt.

De plek aan de Amersfoortse Straatweg vraagt om een formele zijde die zich op een duidelijke wijze laat lezen. Mensen zien gelijk wat er binnen gebeurt. Aan de andere kant is de meer informele kant waar dieren in de weide lopen, scholieren in een besloten en groene omgeving chillen en buiten les kunnen krijgen. Door de vele verkeersstromen goed te scheiden en het parkeren van auto’s en fietsen logisch te plaatsen kom je op een natuurlijke manier bij het plein en in de ingang. Fietsers komen van twee kanten via een natuurlijke route bij de fietsenstalling aan. Voetgangers komen vaak vanaf de bushalte en lopen een andere route dan fietsers en auto’s.

Centraal hart
De school is een compact gebouw met een ruim centraal hart. De sfeer is informeel en warm waardoor iedereen er zich snel thuis zal voelen. Door de grote daklichten komt aangenaam daglicht direct het hart van de school binnen waardoor ook hier goed gewerkt kan worden. In deze ruimte neemt de trap een belangrijke positie in als verbinder en als tribune waar leerlingen kunnen zitten. Het nodigt de leerlingen uit om echt het hele gebouw te gebruiken. Ruimtes voor docenten liggen centraal in een brug over de aula heen met zicht op het plein en dicht bij de leerlingen, maar toch ook in de luwte. De vaklokalen liggen rondom het centrale hart, de theorielokalen zijn in de rustige vleugel verder af van de drukke looproutes.

Uitstraling
De buitenkant wordt gemaakt op basis van natuurlijke materialen met een warme uitstraling zoals rode baksteen, onbehandeld hout, brons- en goudkleurige aluminium kozijnen. Door het gebouw op de hoeken af te ronden oogt het rondom dynamisch en vriendelijk. Het dak van de docentenruimtes is schuin zodat vanaf de pleinkant de 400 zonnepanelen in het zicht zijn. Zo laten we zien de het gebruik van natuurlijke bronnen zien.

Door het plein en de kantine met een grote glasgevel én dakraam visueel met elkaar te verbinden is er goed zicht heen en weer. Het hout en metselwerk van de gevel lopen letterlijk door van buiten naar binnen. Aan de binnenzijde van de gevel is het beton van de constructie in het zicht. De puurheid van de materialen geeft de school een eigen karakter en bovendien is het onderhoudsarm.

Daglicht
Daglicht is het mooiste licht wat er is. Door die zoveel mogelijk naar binnen te halen geeft dat veel rust en overzicht. Iedereen voelt zich prettiger en het bespaart ook nog eens energie. Door lange lichtstraten die van de zon zijn afgekeerd komt er heel veel daglicht in de kantine maar houd je de warmte zoveel mogelijk buiten. De routes zijn zo dat je bijna altijd naar het licht toe loopt waardoor je beter zicht hebt en donkere plekken vermijdt.

Toekomstgericht
De nieuwe school is zeer duurzaam (EPC=0), heeft geen gasaansluiting maar een warmtepomp als hoofdbron. Door de compacte vorm van het ontwerp in combinatie met hoogwaardige isolatie is de energievraag zo laag mogelijk. Door de grote hoeveelheid daglicht in combinatie met zonwering en luifels is het een prettig gebouw waar het comfort en welbevinden hoog is. Het Wellantcollege is daarmee helemaal klaar voor de toekomst.