Villa de Eik

De opdracht voor het ontwerpen van een villa op het perceel van de voormalige bungalow de Eik in Haren (Groningen) was een unieke opdracht. Villa de Eik zal helaas niet tot uitvoering worden gebracht. Een terugblik naar de ontwerp opgave is hieronder weergegeven.

De geschiedenis heeft geleerd om op dergelijke locaties huizen met allure te plaatsen. Wie kent ze niet: villa Gelria, villa Hilghestede, het Maartenscollege, allemaal gebouwd voor toen én voor de toekomst. Met oog voor schoonheid en respect voor de ruimte langs de Rijksstraatweg. De vraag omvatte een monument voor de toekomst, een waardevolle toevoeging in de reeks van statige panden die de Rijksstraatweg reeds kent. De eerste vraag was natuurlijk: welke stijl willen we?

 

Sluiten

De locatie is prachtig: een brede en diepe groene tuin met een schitterende vijver en machtige bomen langs de randen. Een oude eik, waaraan de locatie haar naam ontleent, staat sierlijk halverwege en geeft het perceel maat en schaal. Aan de achterzijde biedt de tuin uitzicht op de Hortus. Aan de rechterzijde ligt een brede groenstrook die ook in de toekomst onbebouwd blijft aangezien de strook onderdeel is van een waterwingebied. Deze kans om op zo’n markante locatie te ontwerpen vraagt om een zorgvuldig ontwerp en invulling.

Door het bezoeken van een groot aantal projecten hebben we het programma en de uitstraling vastgesteld die we gewenst achtten. De bewoners moeten met behoud van hun privacy kunnen genieten van het wonen op deze markante plek in een ambiance die terug verlangt naar een rijk verleden. Een pand met de allure van weleer, in neoclassicistische stijl, diep liggend in de tuin, met forse maat naar belendende percelen in een parkachtig decor en met het parkeren onder het maaiveld.

Door middel van intensieve samenwerking met de ontwikkelaar werd het ontwerp tot in de details bijgeschaafd en is het resultaat een klassieker, geïnspireerd op traditie en toch uniek. Een statig pand met een geaccentueerde ingangspartij. De symmetrie in de gevelopbouw straalt rust en eenvoud uit. Het toont rijkdom maar blijft bescheiden. De kleur wit, die zo karakteristiek is voor de Rijksstraatweg, komt voor in verschillende gradaties en de ornamentiek van pilaren en ballusters ondersteunen de beeldvorming. Het fronton, bovenop de middenrisaliet, het steile dak en de machtige schoorstenen bekronen het front. Het bordes met klassieke zuilen wordt bereikt via een brede, statige trap, die leidt naar de hoofdentree op de bel etage. In de riante hal valt het licht van boven door de vides in de verdiepingen. Aan de achterzijde van de hal, in de as van het ontwerp, zijn de lift en het trappenhuis gesitueerd dat uitzicht biedt op de Hortus. De plattegronden zijn ruimtelijk vormgegeven met de nadruk op symmetrie en lichttoetreding. Alle appartementen zijn voorzien van french windows, ruime terrassen, balkons en veranda’s.

Jan des Bouvrie: Wit!
Nadat ik het ontwerp van de Eijk had afgerond, stelde de opdrachtgever aan mij voor als interieurarchitect Jan des Bouvrie bij het project te betrekken.

Jan was erg enthousiast over het ontwerp, maar het zou naar zijn idee wit moeten zijn. Het gebouw was, op verzoek van de opdrachtgever, bedacht in een rode Groninger steen. Rijdend van Groningen naar Glimmen en weer terug, stelden we samen vast dat heel veel aantrekkelijke panden langs de Rijkstraatweg wit zijn. Discussiërend in de auto besloten we dat ik de opdrachtgever zou voorstellen het project in het wit uit te voeren. U ziet het resultaat.