Uitbreiding Veldspaatflat

In Groningse wijk Vinkhuizen heeft een grote vernieuwingsoperatie plaatsgevonden. De transformatie van de Veldspaatflat hoort daarbij. De Veldspaatflat is een van de grotere galerijflats die sinds 1970 lange tijd de contouren van Vinkhuizen domineerden. Woonzorg Nederland nam het bouwwerk in 2000 over van de plaatselijke woningcorporatie om er een zorgcentrum van te maken, waarvan de gehele wijk profijt zou kunnen hebben. De Veldspaatflat bestond op dat moment uit 126 goedkope huurwoningen van drie en vier kamers.

Sluiten

Opgave was de flat te behouden en er nieuwe woningen en voorzieningen aan toe te voegen. Er is voorgesteld de flat te renoveren en de woningen aan de huidige tijd aan te passen. In een nieuwbouwdeel, dat gedeeltelijk om het flatgebouw moest verrijzen, konden vervolgens de benodigde verpleegplaatsen, dagopvang en andere zorgvoorzieningen worden aangebracht.

Het flatgebouw dat voor de ingreep een sleetse en uitgewoonde indruk maakte, is met enkele op het oog eenvoudige ingrepen weer bij de tijd gebracht. De nieuwe, witte coating geeft het gebouw een fris uiterlijk. Galerijen en balkons zijn verhoogd om de woningen gemakkelijker toegankelijk te maken. Ook zijn nieuwe metalen hekwerken aangebracht. De woningen kregen nieuwe kozijnen en voordeuren, terwijl in het interieur meer ruimte is gecreëerd, onder meer het gebruik van een rolstoel in de woningen mogelijk te maken. Dat was de eerste fase van het project.

De tweede fase bestond uit de nieuwbouw. Halverwege het complex is tegen de oude flat allereerst een nieuw trappenhuis met liften geplaatst, dat nu de verbindende schakel vormt tussen de flat en het nieuwbouwgedeelte. De ruimte tussen beide schijven, de nieuwe en de oude, is overdekt. Daardoor is een hoog, maar smal atrium ontstaan. Deze ruimte doet dienst als activiteitenplein: een restaurant, een rolstoelvriendelijk biljart, een kapper, een winkel, fysiotherapie, een theater, etc.