Transformatie La Belle Alliance

La Belle Alliance, een markant kantoorgebouw in Groningen Zuid gaat voor een groot deel getransformeerd worden naar woningen. Het lage deel aan de Waterloolaan gaat ruimte bieden aan zestig appartementen variërend tussen de 50 en 70 m², het hoge deel aan de Hereweg behoudt zijn kantoorfunctie.

De verminderde vraag naar kantoorruimte komt hier samen met de aanpak van de zuidelijke ringweg waardoor het gebouw straks recht tegenover een groen park komt te liggen. Daarmee wordt dit een bijzonder aantrekkelijke plek om te wonen. In opdracht van Vastgoed Groningen heeft TEAM 4 Architecten het ontwerp gemaakt voor het nieuwe wonen aan het Zuiderplantsoen.

De hoofdstructuur van het kantoorgebouw leent zich goed voor de transformatie. Er zijn meerdere entrees met stijgpunten en er is een parkeergarage in het souterrain. Het kantoor heeft nu een imago van kantoor door de strenge repetitie van ramen. De dakopbouw met spiegelend glas versterkt deze uitstraling. De kwaliteit van de plek vraagt om een meer open gevel en een relatie met het plantsoen. In het nieuwe gevelbeeld is er meer variatie in ramen en zijn (Franse) balkons toegevoegd waardoor de woningen en verschillende ruimten van buitenaf herkenbaar zijn. Het bovenste deel wordt vervangen door aluminium horizontale delen in warme kleuren. En de dakrand wordt voorzien van een overstek waardoor deze aansluit bij de dakranden van de woningen in de straat.

De appartementen aan de straat op de begane grond hebben een privé voortuintje erbij gekregen. Met meer groen en minder tegels wordt de overgang naar de openbare ruimte door middel van een groene haag gemarkeerd. Fietsen kunnen achter deze hagen uit het zicht worden geparkeerd. Het nieuwe profiel van de plint sluit zo mooi aan op de andere karakteristieke woonhuizen aan de Hereweg.

Sluiten