Sluiten

Tubercolosecentrum Beatrixoord

Het Tubercolosecentrum van Beatrixoord is het belangrijkste klinische TBC-centrum in Nederland. Het nieuwe gebouw biedt 25 plaatsen voor behandeling waarvan 16 plaatsen voor verpleging in isolatie en 5 voor dwangopnames.

Patiënten verblijven lange periodes in deze kliniek en krijgen een uitgebreide behandeling met veel medicatie. Anders dan bij revalidatiepatiënten mogen deze patiënten de afdeling niet zonder begeleiding verlaten. Het ontwerp is er dan ook helemaal op gericht om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken voor de patiënten. Meer comfort en een humanere leefomgeving dan de oude situatie.

Er is veel aandacht besteed aan privacy. Nagenoeg iedereen heeft een eigen kamer die grenst aan de buitengevel, inkijk van buitenaf is minimaal door het overstek en de lichtwering. Elke kamer heeft een eigen sanitaire voorziening en een deel van de kamers zijn voorzien van sluisjes. Bij de behandeling van de resistente bacterie is het van wezenlijk belang om te voorkomen dat andere patiënten en zorgverleners besmet raken. Er daarom is een uitgekiend luchtsysteem toegepast zodat er absoluut geen besmette lucht van buiten naar binnen kan.

Nadrukkelijke wens van de opdrachtgever was om een één laags gebouw te maken, ingegeven door de logistiek en de efficiëntie van het te maken collectieve programma. Om dit zo compact mogelijk te houden, is een carré-vormig gebouw ontworpen met een grote patiotuin in het hart.

Patiënten die in de behandelfase zijn dat ze niet meer andere mensen kunnen besmetten mogen verder de kliniek door. Rondom de patio liggen een fitnessruimte, een activiteitenruimte met kookgelegenheid en een ruimte voor sport- en spelactiviteiten. Binnen de gesloten omgeving kunnen mensen zodoende toch ook in de buitenlucht zijn en bewegen. Het dak is verder helemaal groen met mos-sedum beplanting en de parkachtige setting met prachtig uitzicht biedt een prettige omgeving waar mensen zich kunnen richten op een gezond herstel.