Stadhuis Zwolle

Het Stadhuis van Zwolle staat midden in het centrum van Zwolle. Het bestaat uit een aantal zeer oude Rijksmonumenten en een nieuw gedeelte uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De nieuwbouw was het resultaat van een prijsvraag die gewonnen werd door de Nederlandse architect Konijnenburg die woonachtig was in Parijs. Hij ontwierp zoals het in die tijd gebruikelijk was: bruin, oranje, paars, donker, en veel details. Hij paste die stijl zuiver toe en daarom is gekozen voor behoud. Dertig jaar na dato voldeed het kantoor echter niet meer aan de klimaatwensen, de ICT-voorzieningen waren verouderd en ook de kantoorindeling was niet flexibel genoeg. De vloerbedekking, de wandbekleding en de plafonds waren aan vernieuwing toe. En ook de brandweer had ernstige kritiek op de veiligheid.

Sluiten

Naast het behoud van het goede hebben we ook verbeteringen aangebracht. De kantoorverdiepingen zijn geheel gestript. De nieuwe indeling wordt gevormd met verplaatsbare wanden. Met een uitgekiend systeem van luchtbehandeling en verwarming zijn we er samen met de installatieadviseurs in geslaagd de architectuur van het stadhuis overeind te houden. Bijna nergens staan radiatoren en zeker niet voor de ramen. De gangwanden zijn transparant gehouden voor de lichttoetreding. Om de privacy te waarborgen is geëtst glas toegepast. Een glaskunstenaar heeft foto’s gemaakt in en rond het gebouw van een groot aantal prachtige details en deze op het glas geëtst. Glas is ook toegepast in het nieuwe fractiehuis. Iedere partij heeft zijn eigen vertrekken, maar centraal daartussen ligt de vergaderzaal. Een transparante ruimte waar je gezien mag worden. Een toonbeeld van de openheid in de democratie.

Op de Begane Grond is de entree verplaatst. Men komt nu veel majestueuzer binnen in het hoge gedeelte van de hal. Ook de plaats van de receptie is veranderd: veel strategischer. De hal is bovendien veel beter indeelbaar voor tentoonstellingen e.d. Het beroemde oranje plafond is gehandhaafd. Het is ontdaan van een groot aantal drukke verlichtingselementen en de armaturen die bleven zijn energiezuiig uitgevoerd. De markante houten viderand met het rookglas eronder vinden we nu terug in de balies van het gebouw. Het hoofd trappenhuis was donker en somber. De kleuren zijn aangepast. We vonden op zolder de oude armaturen weer terug die ooit in het trappenhuis hebben gehangen. Ze zijn opgeknapt en voorzien van energiezuinige lampen. Een waar kunstwerk is weer terug. Naast de renovatie van de nieuwbouw zijn ook de aanpalend rijksmonumenten gerestaureerd en voorzien van een nieuw interieur.