Sluiten

Het Groningse Montessori Lyceum is al jaren gehuisvest in de karakteristieke oude Dalton HBS aan de Helperbrink in Groningen. Een sfeervol gebouw maar ook een school dat niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. De vraag van Openbaar Onderwijs Groningen naar mogelijkheden om meer leerlingen op deze locatie te kunnen huisvesten, was aanleiding om de school grondig te renoveren.

Kenmerkend voor deze school zijn de mooie, hoge ruimtes met veel daglicht en klassieke details. Alle ruimtes zijn geschilderd en voorzien van nieuwe vloerafwerking, plafonds en bulletinwanden. De gekozen materialen en kleuren voor het interieur zijn gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van de school en nieuwe elementen zijn in dezelfde stijl als vanzelfsprekend ingepast. Voor het schilderwerk zijn vier kleuren gebruikt uit de serie ‘Sikkens RIJKS kleuren’.

In de brede gangen zijn de lockers weg gehaald zodat de lambrisering met het oorspronkelijk tegelwerk weer helemaal in het zicht is. In de gangen zijn wanden voor ramen met origineel glas-in-lood verwijderd en de voormalige conciërge woning is als nieuw bij de school betrokken als Teamhuis.

Tegelijkertijd is het Lyceum ook gemoderniseerd en voorzien van nieuwe installatietechniek. Op de zolder is een luchtbehandelingssysteem geplaatst en via bestaande schachten worden alle lokalen voorzien van frisse en lucht. Aan de buitenzijde van het gebouw is hiervan niets te zien, het monumentale karakter van de school blijft hiermee gerespecteerd.

Ook de verlichting is geheel vervangen door duurzame nieuwe lampen waardoor de school lichter is geworden en nog sfeervoller. In de lesruimtes zijn gependelde armaturen toegepast die zowel naar beneden als naar boven goed licht afgeven. Via het plafond wordt licht gereflecteerd en vooral in het onderwijs met meer tablets is dit veel aangenamer licht. Op deze manier wordt de hoogte van de ruimte optimaal benut. Verder zijn de technieklokalen van nieuwe inrichting voorzien en er is een E-lab bij gekomen. Na de renovatie voldoet de school aan de richtlijnen van Frisse Scholen B.