Recreatiewoning De Koepel

Op het eiland de Polle aan het Hansemeer in het Princenhof bij Eernewoude staat sinds 1907 de recreatiewoning de Koepel, twintig minuten varen van de bewoonde wereld. Het oorspronkelijke theekoepeltje, verplaatst vanuit een tuin in Leeuwarden naar het eiland, is in de loop der jaren vele malen verbouwd en uitgebreid. In 2000 is besloten het geheel te vervangen. In 2002 is de nieuwe Koepel opgeleverd.

Voor het verkrijgen van een bouwvergunning moest het ontwerp zich schikken in een woud van beperkende maatregelen. Het maximale aantal m2’s was 77, maar de bouwhoogte was niet voorgeschreven. De eigenaren vonden het in dit waterlandschap ongepast om in meer dan 1 laag te bouwen, waardoor de plattegrond zeer efficiënt moest worden ontworpen. Ook de welstandsnorm was zeer behoudend.

 

Sluiten

Het water aan de zuid- en westzijde van het eiland is privé-bezit. De woning is aan deze zijde geheel van glas voorzien. Aan de noodzijde ligt openbaar water; aan deze zijde is het glasoppervlak kleiner. Het gebogen dak geeft extra ruimtelijkheid, ook aan de slaapkamers, ondanks de beperkte afmeting. De insnoering van het dak ter plaatse van de woonkamer geeft een hogere dakrand en dus meer licht vanuit het zuiden. Een groot overstek langs de randen van de woning zorgt voor de zonwering en het droog en duurzaam houden van de gevels. Deze gevels zijn van Europees larixhout dat pachtig gelijkmatig vergrijst. De kolommen zijn gegalvaniseerd, de gebogen spanten zijn van naaldhout. Het gehele interieur is van berken triplex. Er is nergens in en om de woning verf gebruikt. Aan drie zijden zijn brede terrassen aangelegd, omdat hoge waterstanden het eiland regelmatig onbegaanbaar maken. Door de slappe veengrond is er gefundeerd op 15 m. lange buispalen.

In het natuurgebied zijn geen nutsvoorzieningen aanwezig. De opdrachtgever en zijn familie wensten voor het verblijf een vergelijkbare luxe als thuis, maar wel in een zo natuurlijk mogelijke setting. Het dak is geheel van zink. Het regenwater wordt opgevangen en via de kolommen afgevoerd naar de grijs watertank. Drinkwater wordt tweejaarlijks aangevoerd en apart bewaard. Een dubbel systeem voor drink- en grijs water is zichtbaar in de dubbele set kranen op de wastafels. Een geiser op butagas kan het grijs water verwarmen. Hiermee wordt onder andere gedoucht. De druk op het water wordt geleverd door elektrische hydroforen. Elektriciteit wordt geleverd door slecht 3 m2 zonnepanelen die in het riet verscholen staan. Accu’s slaan voldoende zonne-energie op voor normaal dagelijks gebruik (in de zomer); omvormers zorgen voor 24 en 230 V. De woonkamer wordt verwarmd met een houtkachel.