Kantoor Piccardhofplas

Het kantoor Piccardthofplas bevindt zich op de overgang van de ecologisch waardevolle omgeving rond het watergebied Piccardthofplas en de steenachtige omgeving van de kantorenlocatie Paterswoldseweg. Het gebouw biedt huisvesting aan de Friesland Bank en aan Accountantskantoor Noordnegentig.

Sluiten

Ter versterking van de bijzondere positie van het gebouw is het van twee verschillende types gevel voorzien: aan de stedelijke zijde een gevel van roodbruin genuanceerd metselwerk en aan de zijde van de plas een gevel, die is uitgevoerd in red cedar.

Het dak van het gebouw is hellend uitgevoerd: laag aan de zijde van de plas en hoog aan de zijde, die grenst aan het kantorengebied.

Als reactie op de ecologische omgeving is het dak voorzien van een mos-sedum-vegetatie. Op het dak zijn driehoekige opbouwen gerealiseerd, die zicht bieden op de Piccardthofplas en zorgen voor lichttoetreding in de ondergelegen kantoorruimten. De gevelperforaties aan de zijde van de plas zijn zo groot mogelijk gedimensioneerd, om zoveel mogelijk uitzicht op de plas te bieden. Het dak is voorzien van een ruim overstek, om de vormgeving van het hellende dak te accentueren.

De entree van het kantoorgebouw is gepositioneerd op de hoek. Daar bevindt zich een vliesgevel over vier lagen, met daarachter de over twee lagen strekkende entreehal en enige vergaderruimten. Boven in deze hoek bevindt zich onder het dak de inpandige technische ruimte van het gebouw, die zich in de gevel laat zien achter geperforeerd metselwerk. Aan de zijde van de Paterswoldseweg  is een knik in de gevel gerealiseerd, die begeleiding geeft aan de ligging van de weg. Het dakoverstek loopt in een rechte lijn en is plaatselijk door masten ondersteund.