Noorderpoort Stadskanaal

Het ontwerp voor Noorderpoort College Stadskanaal is zo compact en duurzaam mogelijk en tegelijkertijd zeer transparant. De school richt zich voornamelijk op praktijkonderwijs. Daarnaast hebben ook externe partijen als Lefier, SSPB, Witec en sportverenigingen ruimten in het gebouw waardoor onderwijs en praktijk in elkaar verweven worden.

De opzet van het gebouw wordt door het atrium. Twee gebouwvolumes met daarin de onderwijsgebieden liggen met hun lange zijde aan weerszijden van het centraal gelegen atrium dat het dynamische hart van het gebouw vormt. Dit kloppende hart heeft twee volledig glazen gevels waarvan een op de openbare weg gericht is en de andere zijde, ook volledig transparant is gericht op de sportvelden. De kantine op de eerste verdieping is gekoppeld aan een groot dakterras van waar alle omliggende sportvelden kunnen worden overzien.

 

Sluiten

Het atrium verbindt alle functies, maakt vele vormen van samenkomst mogelijk en heeft een hele belangrijke rol in de energiehuishouding van het gebouw. Door middel van een zeer innovatieve dakconstructie in de vorm van glazen kappen die daglicht concentreren op een buis met PV cellen wordt energie opgewekt en tevens koud water verwarmd voor eigen gebruik.

In het atrium wordt zowel groen in de vorm van bomen en planten opgenomen voor een aangenaam binnenklimaat en ook ten behoeve van akoestiek. De ‘oversized’ tochtsluis over de gehele breedte van het atrium en 14 meter hoog is naast entree ook een warmteschoorsteen. De geoogste warmte wordt aan de WKO installatie geleverd of door het mechanische ventilatiesysteem aan te verwarmen bouwdelen geleverd.

De strakke opzet van het gebouw zorgt voor maximaal overzicht. Alle toegangen naar de verschillende vakgroepen zijn direct vanuit deze ruimte zichtbaar en hebben middels kleur en vorm hun eigen identiteit. Door de vele puien in de gevel tussen atrium en vakgroepen toont elk vak zich naar de gemeenschappelijke ruimten. Alle vakgroepen hebben zo eigen etalages.

De buitengevel is opgebouwd uit prefab Bio-composietplaten van 1.80m breed. Dit is een licht en tegelijkertijd erg sterk materiaal dat wordt gemaakt op basis van natuurlijke toeslag die uit de omgeving kan worden opgenomen zoals bijvoorbeeld hout. Het reliëf in de elementen dient enerzijds voor weerkaatsing van daglicht de ruimte in zodat gebruik van kunstlicht kan worden verminderd. Anderzijds geeft het uitstekende deel schaduw waardoor opwarming verminderd wordt.