Sluiten

Woonzorgcentrum De Es

In opdracht van ZINN is het voormalige Huize Patrimonium vervangen door een nieuw woonzorgcentrum naar ontwerp van Team 4 Architecten. Het nieuwe zorgcentrum heeft een gedifferentieerd aanbod van zorg plus wonen en ligt midden in de wijk Selwerd waardoor veel ouderen nu in de buurt kunnen blijven wonen. De nieuwe gebouwen zijn compacter en staan een stuk terug vanaf de straat, wat prettig is voor de omwonenden. En de karakteristieke bomen komen zo nog mooier tot hun recht. De voormalige binnentuin ligt nu helemaal open tussen de beide gebouwen in en is openbaar gemaakt. Architecten Gerard Schijf en Nico Visser: “Dit park is echt een cadeautje voor de wijk.”

De gevel van het zorgcentrum is opgebouwd uit keramische platen in zes verschillende tinten wit, van elk 1 bij 3 meter. De gevel is in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Laminan ontwikkeld en is uniek in Nederland. De verticale ramen zijn tot aan de vloer zodat mensen ook vanuit een rolstoel naar buiten kunnen kijken. Om echter te voorkomen dat je het gevoel hebt naar buiten te kunnen vallen, zijn er horizontale randen onder de ramen ontworpen die rondom het gebouw lopen, bij elke verdieping. Door deze plastiek en door licht en schaduw van zon, wolken en bomen op de gevel is het een levendig geheel en oogt het steeds weer anders.

Het zorgcentrum telt 6 verdiepingen. Op de begane grond wordt de bezoeker ontvangen door een receptie. Rondom het binnenplein is een kapper, pedicure, een café, winkeltje en ruimten voor fysiotherapie en andere activiteiten. Twee huisartsen en een apotheek huren hier ook ruimte. Beneden kunnen bewoners elkaar ontmoeten en fijn zitten in de serre bij de tuin. De serre en het terras zijn geplooid rondom een aantal monumentale bomen die behouden zijn gebleven. Het dak van de plint is helemaal met mos-sedum vegetatie bedekt zodat bewoners op de verdiepingen overal en altijd uitkijken op de groene oase van Selwerd.

Op de eerste en tweede etage zijn 26 appartementen met een oppervlakte van ca. 60 m² gerealiseerd. Ruime en lichte appartementen voor bewoners met en zonder zorgindicatie. De appartementen zijn ook geschikt voor echtparen. Op de derde tot en met de vijfde etage zijn woongroepen gehuisvest. Acht woongroepen met elk tien bewoners die intensieve verpleegzorg nodig hebben. Bewoners hebben allemaal een eigen zit-/slaapkamer met eigen sanitair. Elke woongroep beschikt over een ruime, gezamenlijke woonkamer.