Nieuwbouw Kantoor Oosterlengte

Het hoofdkantoor van Oosterlengte aan de Zeefbaan in Winschoten is opgeleverd en in gebruik genomen. De nieuwe centrale huisvesting vervangt drie vorige kantoorgebouwen van Oosterlengte in Winschoten. Het gebouw omvat naast kantoorruimte voor ruim 100 medewerkers een aantal trainings- en vergaderruimtes en heeft een omvang van ongeveer 2.100 m2 bvo.

Sluiten

Het ontwerp voor een nieuw kantoor op deze locatie verenigt bescheidenheid met bijzonderheid. De wigvormige kavel aan de Zeefbaan, aan de rand van bedrijventerrein Reiderland in Winschoten, is een bescheiden zichtlocatie. De opzet van het kantoor is marktconform: een stramienmaat van 1.80m, een kantoordiepte van 5.40m, een gangzône van 1.80m en een verdiepingshoogte van 3.60m.

Om bij de benadering van het gebouw wat afstand van de weg te creëren, ligt het gebouw in de lengte parallel langs de erfgrens aan de achterzijde. Door de wigvormige kavel ontstaat er eveneens wigvormige ruimte voor het gebouw. De kopgevels gaan niet met de hoekverdraaiing mee waardoor een soort ruitvorm ontstaat. Daarvan zijn de hoeken afgerond om de ruimten hier een bijzondere plek te geven.

De entree heeft als enige ruimte in het gebouw een afwijkende plafondhoogte. Om bij binnenkomst meer lucht te creëren is er een vide tot en met de eerste verdieping. De contouren van de ruimte tekenen zich af in de gevel door een grote glazen pui. Hierdoor ontstaat naast een accent in de gevel ook extra daglicht in de entreehal.

In de gevel zijn door middel van verschillende kleuren baksteen horizontale belijningen gerealiseerd. Vijf verschillende type stenen zijn in horizontale banden met verschillende maten gestapeld.
Rondom de entree pui lopen de lijnen niet door, waardoor de rode baksteen, die als achtergrond dient, een soort kader vormt. De stenen zitten hier in hetzelfde vlak, waardoor de entree op bescheiden wijze geaccentueerd wordt. Passend bij het karakter van de gebruiker.

Naast het gebouw is het terrein ingericht als parkeerterrein, waardoor bij de benadering van het gebouw geen auto’s voor het gebouw staan. Dit terrein is met hagen omzoomd, waardoor het blik minder prominent aanwezig is. Ook de fietsenberging is geplaatst achter hoog groen. Hiermee is een zorgvuldige inpassing gemaakt van een bescheiden en bijzonder gebouw.