Een nieuwe kantine voor de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk

De Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk is een school voor voortgezet onderwijs. Het gebouw is een uitgestrekt geheel waarin de kantine een belangrijke plek van ontmoeting is voor de leerlingen. Toekomstplannen voor nieuwbouw lijken nog ver weg voor de leerlingen die nu op de school starten. Om in die tussentijd het goed te hebben in het huidige gebouw heeft de kantine een nieuw interieur gekregen.

Het ontwerp is in samenwerking met de leerlingenraad en het personeel van de school tot stand gekomen. De nieuwe kantine moest vooral modern, fris en licht zijn. Gezellig was het er al maar de sfeer was oubollig en het oogde er rommelig door de vele stoelen en prullenbakken. In de oude situatie hadden veel leerlingen een vaste hoek waar ze elke pauze afspreken en er waren niet genoeg zitplekken voor iedereen. Er zijn in de nieuwe situatie meer zitplekken terwijl het er veel rustiger en lichter uit ziet. Naast een volledig nieuwe vloer en plafond, zijn ook de lampen van sterker licht voorzien. De frisse gele kleur past goed bij de bestaande houten balken en betongrijze wanden.  

In twee weken tijd is de hele kantine verbouwd, een grote verrassing voor de school na de meivakantie. Vier grote gele cirkels met zitplekken aan de binnen- en buitenzijde. Om met een groep af te spreken of gewoon met z’n tweeën. Zo ontstaan er weer nieuwe sociale structuren in de kantine waar niemand meer je stoel kan mee nemen. Tegen het hoge podium aan zijn zittreden gemaakt en zitzakken in de kuil geven de kantine een heel andere sfeer waar gelijk iedereen zich na de vakantie thuis voelde. Er lopen nu trotse leerlingen rond en tevreden personeel omdat de kantine nu veel beter en sneller kan worden schoongemaakt.

In twee weken tijd is de hele kantine verbouwd, een grote verrassing voor de school na de meivakantie. Aan de wanden hangen grote wissellijsten met als eerste illustraties de ontwerpschetsen die samen met de school zijn gemaakt. Die tonen de grote gele cirkels met zitplekken aan de binnen- en buitenzijde. Om met een groep af te spreken of gewoon met z’n tweeën. Zo ontstaan er weer nieuwe sociale structuren in de kantine waar niemand meer je stoel kan meenemen. Tegen het hoge podium aan zijn zittreden gemaakt en zitzakken in de kuil geven de kantine een heel andere sfeer waar gelijk iedereen zich na de vakantie thuis voelde.