Sluiten

Een bekend gebouw in de Groninger skyline is het NDC gebouw aan de zuidoost kant van de stad, beter bekend als Dagblad van het Noorden. Omdat de productie van kranten hier niet meer plaatsvind en NDC plannen had te vertrekken zijn de plannen ontstaan om het gebouw te herontwikkelen waarbij het modern industriële karakter van de imposante persruimte, het magazijn en de expeditieruimte behouden blijft en afstraalt op het kantorendeel. Andersom worden de voormalige technische en facilitaire ruimten geschikt gemaakt als kantoor.

Het bestaande atrium vormt het centrale hart van het gebouw. Dat was het al maar dan nog zonder expliciet gebruik te maken van de grote potentie als verbindend element tussen alle onderdelen van het gebouw dat uit drie gebieden bestaat. Een gekromd kantoorvolume over vier lagen aan de westkant, het brede kantoorvolume rondom een atrium met op de begane grond veel algemene functies en het voormalige industriële deel waar uiteindelijk NDC toch zelf weer gehuisvest zal worden.

Een centrale trap maakt zal nu fysiek verbinding leggen tussen de algemene functies op de begane grond zoals koffiebar, kinderopvang, fitness, centrale balie en postservice met de kantoren op de verdiepingen. Maar ook het nieuwe dakterras op het zuiden met uitzicht over met bar en restaurant is bereikbaar via deze trap. Zo worden contact en kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven gemaximaliseerd.

Met veel respect voor het bestaande pand, dat afgezien van een opfrisbeurt er prachtig uitziet, zijn de aanpassingen gedaan in de stijl van bestaande architectuur. Deze is van zichzelf helder en krachtig met een sterk grafische stijl in gevelcomposities. De grootste aanpassingen zijn in de persruimte, het magazijn en de expeditieruimte. De enorme ruimten met grote glasvlakken en soms juist grote gesloten delen geven het pand enorm karakter. Met de transformatie naar kantoren hebben we de sfeer en ruimtelijk in tact gehouden maar ook extra ruimte gecreëerd om deze ruimte ervaarbaar te maken.