ERIBA - healthy ageing

In het kader van Europese aanbesteding (DBFM), hebben we een gebouw ontworpen met een bakstenen gevel en binnen de mogelijkheden van die metselwerkgevel geven we een duidelijke expressie aan de inhoud van het gebouw. Om deze verschillen binnen de metselwerkgevel verder te nuanceren maken we gebruik van vlakvorming. Deze vlakken worden gemaakt van de roodbruine stenen en worden of horizontaal of vertikaal verwerkt. Een verder nuance brengen we aan door gebruik te maken van verschillende kleuren voegen.

 

Sluiten

De bovenste laag wordt zoals gevraagd met name voorzien van een glazen gevel. Dit past vanuit de stedenbouw optimaal om fase 2 van fase 1 “los te koppelen”  en is in onze visie juist een probaat middel om de afwijkende functie van de gebruikers op deze laag aan te geven. Binnen het systeem van deze gevelopbouw brengen we op bijzondere plekken een bijzondere invulling aan.

Het architectonische uitgangspunt om enerzijds aan te sluiten bij de overheersende kleurtinten in de omgeving maar toch juist af te wijken van het structuralistische buurman volgen we geheel: we ontwerpen een metselwerkgebouw anno 2011! Het ontwerp is een zelfdragend casco van (geprefabriceerde) beton met hoofdzakelijk dragende binnenspouwelementen.  Het zichtbare metselwerk wordt als een losse huid om dit casco gehangen. Onderzoeksgebouwen en kantoorachtige gebouwen uitgevoerd in metselwerk kenmerken zich door een bepaald percentage aan openingen. Deze gevelopeningen gebruiken we voor de noodzakelijke daglichttoetreding tot het gebouw en uitzicht vanuit het gebouw. Op de begane grond gebruiken we de gaten om de gevraagde directe relatie te leggen tussen binnen en buiten. Met het oog op de verschillende functies achter de specifieke gevels zijn de verschillende perforaties gekozen. Aan de noordoost gevel zijn de diverse functiekamers gesitueerd; in aansluiting op de inrichting van deze kamers hebben we hier gekozen voor een verticale raampartij met een lage borstwering om veranderd gebruik in de toekomst te kunnen faciliteren.

Achter de zuidwest gevel zijn de uitwerkplekken gesitueerd waar aan grote werktafels vooral zittend werk wordt gedaan. Dit gebruiken we als argument om deze gevel meer horizontaal te ontwerpen en daarmee een contrast aan te brengen met de overliggende gevel.