Sluiten

Woonzorgcentrum De Brink

In Helpman is tussen 2011 en 2015 zorgcentrum Coendershof helemaal herbouwd. Dat is een prettig vooruitzicht voor ouderen in Groningen en omgeving. Coendershof is in Helpman bekend als zorginstelling voor ouderen. Men zorgt hier voor ouderen vanuit een frisse en moderne visie en daarbij staan woorden als respect en sfeervol wonen centraal. Na de nieuwbouw zal Coendershof het toonbeeld van moderne ouderenzorg zijn. Coendershof staat op een prominente plaats in Helpman, tegenover het landgoed Groenestein.

Het is oorspronkelijk gebouwd in de jaren zestig en uitgebreid in de jaren negentig. In opdracht van ZINN is dit nieuwe ontwerp ontstaan en voorziet in de vervangende nieuwbouw van het complex. Het totale plan omvat ongeveer 16.000m2 en 3.000m2 renovatie. Het woonprogramma bestaat zowel uit groepswonen als individueel wonen.

De stedenbouwkundige opzet volgt de orthogonale structuur van de wederopbouwwijk. Het complex ligt in het midden van een maatschappelijke zone met voorzieningen als scholen, kinderopvang, park en sportvoorzieningen. De hoofdentree is gelegen aan de Helper Brink en het gebouw kent een tweede ‘gezicht’ aan de Haydnlaan. De nieuwbouw zal aan de Helper Brink zes verdiepingen tellen, aan de Haydnlaan vier. Ook zal er een parkeergarage worden aangelegd.

Het hoofdvolume is verdeeld in 6 verdiepingen, 5 lagen appartementen en op de begane grond het centrale hart. Hier zijn de algemene voorzieningen gehuisvest zoals de ontvangsthal, activiteitenruimte, restaurant, kapper en de bibliotheek. Het interieur kenmerkt zich door een gebouwhoge vide, waardoor veel licht in gebouw ervaren wordt incombinatie met een sterk ruimtelijke beleving.

Het bouwdeel dat zich oriënteert aan de Haydnlaan biedt ruimte aan groepswonen verdeeld in twee groepen per verdieping waarbij de woonkamers uitkijken op de wijk en de achtergelegen gezamenlijke tuin.

De architectuur bevat elementen die sterk herkenbaar zijn vanuit de omgeving. De begane grond van het hoofdvolume is een extra hoge plint die transparant is uitgevoerd. Het overige deel van het gebouw is in groene baksteen en champagnekleurige kozijnen uitgevoerd. Het patroon in de gevel kenmerkt zich door de horizontale Franse balkons welke worden afgewisseld door de raamkozijnen. Deze verspringen onderling per verdieping. Hierdoor ontstaat een speelse indeling in het gevelvlak.

De doorlopende betonelementen ter hoogte van elke vloer versterkt het grafische spel van lijnen, vlakken en patronen. Aan de zijde van de Haydnlaan is dezelfde materialisering toegepast, maar dan aansluitend rode baksteen. Dit als reflectie op jaren dertig stijl uit de wijk. Het gebouw past zich op elegante en toch stoere wijze in zijn omgeving.