Het nieuw te bouwen Carboon in Groningen, ontworpen door TEAM 4 Architecten, bestaat uit 148 appartementen en commerciële functies op de begane grond in vier appartementencomplexen. De commerciële ruimten krijgen invulling als kantoor, horeca en (zorg)dienstverlening.

Carboon
De naam Carboon is een verwijzing naar het ontstaan van steenkool. Circa 300 miljoen jaar geleden was Europa grotendeels bedekt met moeras. Steenkool is ontstaan uit de oude plantenresten van deze moerassen. Deze periode wordt het Carboon genoemd. De locatie bevindt zich naast het herkenbare (oranje) gebouw Hete Kolen. Het terrein was vroeger de kolenopslagplaats voor de oude energiecentrale.

Europapark
Op een gebied van 43 hectare komt aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark, een nieuwe wijk. In vier deelgebieden biedt het Europapark mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben is dat wonen, werken en recreëren gecombineerd worden. En bij de ontwikkeling van Carboon komen deze werelden letterlijk samen. Mede daardoor is er levendigheid op alle momenten van de dag.

Kolenmuur
Grenzend aan de locatie wordt door de gemeente een nieuw openbaar park aangelegd. Twee van de vier appartementencomplexen zijn letterlijk dóór de karakteristieke kolenmuur heen ontworpen, waardoor de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel is van het plan. De gevels van het gebouw worden gemaakt van zwarte metselstenen in een glimmende en matte variant dat in een reliëf wordt opgemetseld. De oranje balkons symboliseren de gloeiende delen en verwijzen naar het naastgelegen, oranje gebouw Hete Kolen. De totale oppervlakte van de vier gebouwen is ca. 15.650 m2. Hiervan zal circa 1700 m2 met commerciële functies ingevuld worden. De oppervlakte van de 148 appartementen variëren tussen de 70, 58 en 53 m2.

Warmtestad
Carboon wordt na Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en dus zeer duurzaam verwarmd en gekoeld. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat symbolisch in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en laat zien welke prachtige technische ontwikkeling we momenteel doormaken.