Bytesnet datacenter & datalab

De gigantische hoeveelheid aan kabels die een wirwar van draden lijkt, maar feitelijk een ingenieus systeem is van high-end connectiviteit, was de inspiratie voor de gevel van het nieuwe datacenter van Bytesnet in Groningen. De groene omgeving van het Zernike Science Park aan de rand van de stad met de lommerrijke bomen en het hoge gras in de wind is benut als referentie om die connectiviteit te laten zien. Door zijn uitnodigende en verleidelijke uitstraling wordt met dit ontwerp de standaard van een anoniem datacenter doorbroken.

De sprieten van de gevel worden gemaakt van dikwandig aluminium kokers met een parelmoer-coating in bijzonder verlopende kleur. De aluminiumconstructie is op afstand gemonteerd tegen de dichte achtergevel. De wisselende invloed van zon en schaduw geeft de gevel rondom een dynamisch beeld van steeds veranderende kleuren en reflectie van de omgeving. Een uniek beeld.

Datacenter Bytesnet biedt diensten zoals opslag van data alsook eigen apparatuur van klanten die hier geplaatst kan worden. Tweederde van het gebouw huisvest de ‘racks’ die in een volledig geconditioneerde omgeving zijn geplaatst met optimale koeling en luchtvochtigheid. Het energieverbruik hiervan wordt continu gemonitord om als datacenter zeer energie-efficiënt te kunnen zijn. De beste opstelling van deze serverkasten bepaalt de opzet en maatvoering van het gebouw. Dit deel van het gebouw is ook zeer beveiligd en dat dicteert mede dat de gevel gesloten is.

Bytesnet verbindt data maar ook mensen, een belangrijke kernwaarde die ze met dit gebouw willen laten zien. De entreezijde van het gebouw heeft een open, representatieve uitstraling. Naast kantoorruimte voor medewerkers en de ontvangst van klanten wordt hier ook ruimte geboden aan onderzoek en innovatie. Het Bytesnet Datalab biedt studenten en kennisinstellingen uit de hele regio een professionele werkplek. Door zijn positie grenzend aan de universiteitscampus, nabij EnTranCe, kan hier ICT-gerelateerd onderzoek gedaan worden naar energietransitie, Big Data en de 'internet of things'. Het is bijzonder dat een datacenter zo toegankelijk wordt gemaakt.

Momenteel wordt het ontwerp uitgewerkt en is de planning om in het derde kwartaal van 2018 het gebouw in gebruik te kunnen nemen. Meer informatie over dit nieuwe gebouw van Bytesnet op Zernike Science Park is hier te bekijken. Het hele gebouw is aardbevingsbestendig ontworpen.