Harenezen

Nee, schrik niet, ik ga het niet wéér hebben over Chinezen in Haren. Nee, dit keer ben ik afgedaald naar Oosterhaar, waar, naar ik begreep, de Harenezen wonen. Voor een Harenaar, zoals ik, een hele stap, maar over het spoor wordt soms ook gebouwd. En dan gaat uw reporter op reis.

Al enkele jaren lees ik in de krant dat het winkelcentrum aan de Anjerlaan wordt vervangen en dat de woningen er omheen worden opgeknapt. Lange tijd gebeurde er niets, want er waren wat notoire dwarsliggers in de wijk; de bekende backyard problemen. Maar nu eindelijk is er een begin zichtbaar geworden. Op twee plaatsen. Van een aantal blokjes met huurwoningen uit de jaren zestig is het uiterlijk gewijzigd. Met nieuw metselwerk en grote pannendaken lijken ze nu in de jaren dertig gebouwd. Waarom is mij niet duidelijk, maar het ziet er nu tenminste gezellig uit. Erg knap gedaan, zeker. De bewoners mochten tijdens de verbouw in hun huizen blijven en dat hebben zij vast gewaardeerd. Dit was het goede nieuws.

Want er is ook een stukje nieuwbouw verrezen met op de begane grond een gezondheidscentrum. Tja, wat zal ik zeggen. Het is niet de architectuur die een poging doet de schrale wijk eens lekker op te peppen. Een gemiste kans dus eigenlijk. De corporatie heeft weer eens op safe gespeeld. Waarom wordt er in Oosterhaar niet eens écht uitgepakt? Het is allemaal zo voorspelbaar! Een rijtje bakstenen, raampjes erin, een langskap erop met sombere betonpannen, blikken schoorstenen en Velux dakramen. En klaar is de architect. O nee, blikstjinder, haw ik nou de halletsjes verjitten. Dan mar klompenhoksjes nou? Deze Friese architect, waarop de corporatie een abonnement schijnt te hebben, heeft zich er weer gemakkelijk afgemaakt. Ach, kan de lat niet eens wat hoger?

Maar ronduit verkeerd vind ik de kopgevel die de rooilijn van de Mellensteeg passeert. Die daarmee de afslag belangrijker maakt dan de fraaie oude Mellensteeg zelf en mede door zijn schaal de woningen in die straat degradeert tot kabouterhuisjes.

En echt lachwekkend is de overgang van de nieuwbouw naar het huis ernaast. Kennelijk het huis van de boze buurman, want wat daar is uitgehaald om in hoogtemaat terug te gaan…. bang voor nog meer  bezwaren is de knieval voor de buurman pijnlijk zichtbaar. Onder deze aanblik weigerde zelfs mijn fototoestel; dat moet u zelf maar eens bekijken. Hoe zou de rest van het plan eruit gaan zien? Toch niet óók op zijn Harenees?