Pas op, heet!

TEAM 4 maakt ontwerp voor Warmteverdeelstation Zernike

Alle lichten staan op groen voor de aanleg van een geothermiebron in Groningen. Een bijzonder project van WarmteStad (gemeente Groningen &  Waterbedrijf) waarbij een innovatieve techniek een groot deel van de stad op duurzame wijze van warmte wordt voorzien. Voor het warmteverdeelstation op het Zernike terrein maakte TEAM 4 het ontwerp.

De techniek van geothermie speelt zich ver af in de diepte van de aarde, uit het zicht. Ter plaatse van de bron komt een herkenbaar icoon op de rand van Stad en Ommeland. De contramal van de beeldtaal van fabrieken is gebruikt voor de ruimte waar de installaties boven de grond in het zicht gezet worden. De opzet van het gebouw is functioneel en flexibel. Het exterieur van het gebouw is niet industrieel maar oogt natuurlijk en passend in het landschap. Groningers en de mensen die er werken zijn trots op hun duurzame stad. Studenten kunnen interactief leren en onderzoeken. Kinderen leren spelenderwijs alles over een duurzame toekomst en de toevallige passant kan z’n oog niet afhouden van dit gebouw, stapt af en kijkt naar binnen of fietst verwonderd door.

Meer informatie over het project van WarmteStad vind u hier. De komende tijd zal het plan verder uitgewerkt worden.