Multifunctionele Solid Europapark

Een ontwikkeling van m2o5 Real Estate i.s.m. Lefier

Op een gebied van 43 hectare verrijst aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark, een nieuwe wijk. In vier kwadranten biedt het Europapark volop mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Wat de kwadranten gemeen hebben, is dat wonen en werken gecombineerd worden. Dit betekent dat er op alle momenten van de dag levendigheid is. Daarbij kent elk kwadrant zijn eigen typische karakter. Jongerenhuisvesting is daar een mooie aanvulling op.

Het Europapark kenmerkt zich door de diversiteit van gebruikers. In de huidige gebouwen in het gebied zijn functies als wonen en werken nog altijd fysiek gescheiden in meerdere gebouwen. Bij de ontwikkeling van de Multifunctionele Solid zal juist de dynamiek van jongerenhuisvesting gecombineerd worden met werken in één gebouw. Totale hoogte van het bouwblok is 5 bouwlagen, waarbij in de plint de kantoorfunctie is geplaats en op de bovengelegen lagen de wooneenheden.

Het plan is gepositioneerd in het centrum van het Europapark op de kruising van het Winschoterdiep en de Boumaboulevard. De karakteristieke Kolenmuur van de oude energiecentrale is integraal onderdeel van het gebouw. Het plan bestaat uit een commerciële plint met daarboven 140 wooneenheden voor jongeren die door Lefier verhuurd gaan worden. Het verhoogde maaiveld loopt af richting het Winschoterdiep; dit geeft ons de kans de ‘expeditie’ zoals fietsbergingen etc. van totale programma uit het zicht te ontwerpen.

In dit nieuwe complex in het Europapark ga je als jonge Stadjer wonen als je al wat verder in je studie bent of net bent afgestudeerd. Na een periode van samen wonen met anderen, heb je nu vooral behoefte aan alles voor jezelf, maar wel betaalbaar. Je eigen badkamer, toilet en keuken. Geen gedoe meer over schoonmaakroosters en volle keukens. Het enige wat nog gedeeld wordt met de andere wooneenheden op jouw gang is de wasmachineruimte en de fietsenberging. Bovendien is er op het dak een groot terras, waar alle wooneenheden gebruik van kunnen maken.

De wooneenheden bestaan uit een woon-/slaapkamer met een open, compacte keuken. Elke wooneenheid heeft een eigen badkamer met toilet. De woon-/slaapkamer is een vrij indeelbare ruimte van circa 3.4 x 5.8 m. Hierin zijn diverse woonopstellingen mogelijk.

De locatie lijkt wat verder van het centrum af, maar wie de stad goed kent weet dat je met de fiets zo in het centrum zit. Via de nieuwe fietstunnel die de Meeuwerderweg en de Verlengde Meeuwerderweg met elkaar verbinden zit je zo in de Oosterpoort. Supermarkt, trein en bioscoop vind je direct om de hoek.

Lefier en m2o5 Real Estate zijn in juli 2011 een intentieovereenkomst aangegaan t.b.v. deze ontwikkeling. Momenteel wordt een (financiele) haalbaarheidsstudie uitgevoerd.