'Insect' vliegt naar bijzonder perspectief!

Bestuurbare heli maakt professionele foto's
'Dit is geen speelgoed meer'

 

Door Roelof van Dalen - Dagblad van het Noorden

Groningen  - 8 oktober 2010

Copyright luchtfoto's TEAM 4 Architecten

Het klinkt alsof er een zwerm agressieve wespen voorbij komt als de bestuurbare helikopter van Team 4 Architecten opstijgt. En eigenlijk heeft het ding wel wat van een insect met zijn zwarte propellerarmen en een kop vol elektronica. Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (29), mede-eigenaar van Team 4, heeft heel wat avonduurtjes besteedt aan de bouw. De collega's waren eerst wat sceptisch. "Maar ik ben gewoon begonnen." En nu staat hij er dan, klaar om professionele foto's te maken.

 

"Dit is geen speelgoed meer", zegt Schwartzenberg die desondanks lacht als een kind in een snoepwinkel als hij over zijn heli vertelt. Het bouwsel bestaat voornamelijk uit carbon en wordt in de lucht gehouden met acht motoren. "Je kunt met een hoogwerker wel foto's maken vanaf twintig meter en vanaf driehonderd meter lukt het ook: vanuit een vliegtuig. Maar het gebied daartussen was eigenlijk niet vast te leggen. Dat kan nu wel. Het levert een bijzonder perspectief op."

De foto’s zijn van hoge kwaliteit. Juist dat onderscheidt het zwarte ‘insect’ van veel andere heli's die kunnen fotograferen. Onder de kop hangt een spiegelreflexcamera in een platform dat gyroscopisch is: beweegt de heli, bijvoorbeeld door wind, dan stabiliseert het bakje. Vanaf de afstandsbediening zijn foto's te maken, in een koffer is live te zien wat de helikopter ziet. In 15 seconden hangt de heli op 300 meter hoogte. De accu gaat een kleine zeven minuten mee. "Dan moet hij landen, maar het is genoeg om goede foto's te maken." Team 4 gebruikt de foto’s bijvoorbeeld om te laten zien wat het uitzicht is van een bewoner in een toekomstig appartement of om projecten in te tekenen in de foto’s.

Schwartzenberg heeft veel ervaring met modelvliegen en zit geregeld in een zweefvliegtuig. "Die ervaring helpt me om dit te kunnen bouwen." De onderdelen van de helikopter komen vanuit landen over de hele wereld. "Ik kreeg een grote zak met onderdelen thuis en ben begonnen met solderen."

Ruim vijftien avonden klussen verder, stond hij er dan. De heli maakt zijn eerste vlucht achter het bedrijfspand van Team 4, op het trainingsveld van FC Groningen. "Behoorlijk spannend." Eén keer heeft hij een boom geraakt, waardoor een motor uitviel. "Maar al zouden er drie motoren uitvallen, dan nog vliegt hij", zegt Schwartzenberg. Zo gaat dat met insecten: trek er een poot uit en ze lopen gewoon door.

Meer informatie? Neem contact op of bekijk deze pagina